Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sanna Brådings bokdebut - om missbruket, fängelset och vägen tillbaka

I sin nya självbiografi beskriver Sanna Bråding hur hon redan som tonåring hamnade i en nedåtgående spiral av ätstörningar, alkohol och droger. Och hur hon lyckades resa sig igen.

- Jag har jobbat med mig själv i åtta år, men det var först nu jag var redo att dela med mig. Livet är en ständig resa och det fortsätter konstant att pröva mig men jag är mer lugn i att jag kommer lösa det, säger Sanna Bråding.

Hon slog igenom som 14-årig skådespelare i tv-serien Tre kronor. Sedan fortsatte karriären i högt tempo, med allt större uppdrag inom radio och tv.

I boken För mycket av allt skriver hon detaljerat om hur hon i princip levde dubbla liv: Det yttre, där hon var en hårdjobbande medieprofil på väg upp, och det inre, där hon var full av självhat och dövade ångesten genom att kräkas upp mat och hälla i sig alkohol och knark.

"Utåt sett var jag på toppen av fucking everything! Men på insidan var det kaos" skriver hon.

Skräcknatten i Göteborg inför P3 Guld

Den första sprickan i fasaden kom januari 2007 i Göteborg. Sanna Bråding skulle jobba med P3 Guld-galan, där hon skulle göra vinnarintervjuer och dela ut pris.

"Jag hade redan varit vaken i ett par dygn, och jag minns att jag hade med mig en Bag-in-box med vin som jag drack på tåget ner till Göteborg, för att hålla mig i balans" skriver hon.

Trots en cocktail av alkohol, sömnlöshet, droger och ångest var hon ändå fast besluten att jobba på som vanligt. Iklädd full galastass på Elite park hotel blev hon stoppad i sista stund av en av de ansvariga för galan. Hon fördes tillbaka till sitt rum och fick veta att det gick rykten om att hon har tagit droger och att hon inte skulle få jobba på scenen.

Hölls fast i hotellsängen av kollegorna

Hennes reaktion blev panisk.
"Hela min kropp börjar skaka. Jag hamnar i sängen och skriker och sparkar medan några medarbetare håller fast mig."

Sanna Bråding planerade att hoppa ut genom fönstret, men P3 Guld-medarbetarna vakade över henne hela natten och hon spolade ner sina droger på toaletten. Nästa morgon sattes hon med eskort på tåget till Stockholm där hennes föräldrar stod och väntade.

Dagen efter jobbade hon på Guldbaggegalan, med "nytt smink, en ny klänning och lagom reparerad fasad". Inget hade läckt ut till pressen eller polisen. Sanna Bråding fortsatte som förut.

Greps av polisen i sin lägenhet

Det hela kulminerade en aprilmorgon 2008, när polisen knackade på och grep Sanna Bråding och hennes dåvarande sambo. Hon dömdes för narkotikabrott, det blev mediedrev, kvällstidningslöp och tre månader i fängelse och skyddstillsyn.

På sätt och vis är hon tacksam för att hon åkte fast. Det blev den nödvändiga bottenkänningen för att hon skulle ändra sitt liv.

- Jag hade två val: Att fortsätta som förut och då hade jag inte levt i dag, eller att ta spjärn och börja min resa uppåt. Det var inte enkelt och gick inte över en natt, men steg för steg vände jag egenskaperna som jag alltid haft inom mig, min energi och envishet, till att ta mig upp igen, samma egenskaper som jag använt för att dra mig ner.

Väntar sitt andra barn

I dag mår Sanna Bråding mycket bättre. Hon är också mamma till sonen Kane-Lee och väntar sitt andra barn, något hon glädjesprudlande meddelade på Instagram för någon vecka sedan. Hon gör mängder av intervjuer om boken och kommer till Bokmässan i Göteborg nästa vecka.

 

 

Vissa saker i livet är inte planerade, de bara händer. Du var precis så. Du hade bestämt dig att det var dags & letade dig fram till mig på det mest mirakulösa vis. Så när chocken väl lagt sig, när jag efter några timmar av förvirring, ensam hemma den där natten med graviditetstestet i min hand, fått landa i allt, så insåg jag också vilket mirakel du är mitt älskade barn. Livet blir sällan som man tänkt sig, det blir oftast bättre. Men det är du själv som måste se till att göra det bra. Och jag omfamnar dig med hela min själ mitt barn. Du är en gåva. Och det ska bli en ära att få vägleda även dig i det här livet mitt lilla mirakel.💜🙏🏼 Tillsammans klarar vi allt mina älskade barn.🙌🏼💜

Ett foto publicerat av sannabrading (@sannabrading)

 

Varför tror du att du klarade att vända på ditt liv, i ett läge där andra går under?
- Till en del handlar det om att jag hade en trygghet att falla tillbaka på, mina föräldrar hade gett mig en grund, jag hade inte bara kaos bakåt i livet. Sen har det med min personlighet att göra, jag hade alla nycklar och egenskaper, jag hade bara använt dem fel. Jag behövde vända kompassen.

Hon hoppas att andra människor ska finna stöd och tröst i att läsa om hennes mörkaste stunder och hur hon tog sig upp igen. Det är ingen självhjälpsbok, betonar hon.
- Men jag hoppas att folk läser den och hittar nycklar till att börja tänka på sig själva och andra på nya sätt. Att vi inte ska döma varandra så fort. Alla har flyktbeteenden, det syns bara inte lika tydligt på alla.

Blir det fler böcker framöver?
- Jag vet inte, men jag har en känsla av att jag inte har skrivit för sista gången. Jag skrev så mycket dikter som barn, det är som att jag hittat tillbaka till det igen. Nu saknar jag skådespeleriet, den kanalen har också öppnats upp igen. Jag vill fortsätta på det spåret jag är. Men utmana mig själv mer. Framförallt vill jag fortsätta vara kreativ.