Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"La la land"-duon Damien Chazelle och Linus Sandgren är tillbaka med en ny film. "Både Damien och jag ville göra någonting som var så olikt 'La la land' som möjligt", säger den svenske filmfotografen till TT. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sandgren och Chazelle gör en 180 graders sväng

Vintern 2017 vann Linus Sandgren en Oscar för fotot till succéfilmen ”La la land”, regisserad av Damien Chazelle. Nu har Sandgren och Chazelle arbetat tillsammans igen – den här gången heter filmen ”First man” och handlar om Neil Armstrong, den förste mannen på månen.

- Både Damien och jag ville göra någonting som var så olikt ”La la land” som möjligt, säger Sandgren till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det innebär bland annat att ”First Man” är en mycket realistisk film, till skillnad från den förra, som ju var en musikal där människor brast ut i sång och dansade på gatorna i Los Angeles. Man ville också att allt skulle kännas äkta, så man använde sig av så lite specialeffekter som möjligt. Man byggde kulisser och miljöer, på så vis skapade man filmen i filmen i kameran.

- Vi byggde alla rymdkapslar invändigt och utvändigt, vi byggde raketerna, vi filmade modeller. Vi hade en hydraulisk hiss som rymdkapslarna satt på och då kunde vi skaka den så det kändes som riktigt.

- Redan när vi gjorde ”La la land” talade vi om ”First man”, Damien undrade om jag ville göra den. Det första han sade var att han ville göra en 180 graders sväng från ”La la land”. Och det älskar jag, regissörer som vill göra någonting nytt, säger Sandgren.

Känner ingen press

”First man” berättar om vägen till månlandningen, men koncentreras mycket till att berätta om människorna och inte bara om det tekniska (Ryan Gosling spelar Armstrong, Claire Foy hans hustru).

- Vi ville komma så nära det mänskliga som möjligt. Därför filmade vi mycket i super-16, då kunde vi utforska människorna och få närvaro och intimitet. Och det gällde också scenerna i rymden. Det var mer intressant att visa hur astronauterna upplevde det som människor än att visa stora rymdbilder, säger han.

Kände Chazelle och Sandgren någon press på sig när de skulle göra en ny film, efter alla de Oscars som "La la land" fick?

- Jag gjorde inte det. Jag var glad för uppskattningen. Möjligen ger det mer frihet när man ska förhandla. Och för Damien är det ju så nu att alla lyssnar på honom. Han är ung, men han vet vad han vill.

- Efter Oscars visste jag redan att jag skulle göra den här. Jag fick en förfrågan om att göra ”A star is born”, men de sköt på den en månad och då kolliderade den med den här. Jag har ju fått en del förfrågningar, men jag vet ju inte vad det beror på.

Spännande med nya möten

Han jobbar gärna mer med Chazelle (”han ska göra en tv-serie i Europa”) och även med Lasse Hallström, för vilken han gjort två filmer.

- Det blir ju ofta så att man under ett projekt talar om andra, kommande. Men jag tycker också det är spännande att möta nya regissörer. Fast just nu vet jag inte vad jag ska göra härnäst.

Efter TT:s intervju med Sandgren möter Chazelle och hans team pressen på en välbesökt presskonferens. Chazelle säger:

- Alla mina tidigare filmer har i viss mån baserats på egna erfarenheter och upplevelser. Den här ligger så långt från allt som någon av oss någonsin har upplevt. Och det var välkommet, att berätta om något som inte var min egen upplevelse.

”First Man” får svensk premiär den 12 oktober.