Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna-Lena Efverman, i mitten med guldskiva, gör huvudrollen som Bert Karlsson. Pressbild.

Samtiden kommer ikapp Bert Karlsson

När Bert Karlsson öppnar flyktingboenden får han hatmejl från samma grupper som en gång applåderade hans politik i Ny Demokrati. Den satiriska teaterföreställningen "Främling" handlar om schlagerkungen som inviger asylboende på en camping.

Bert Karlsson gjorde stora pengar på fjolårets flyktingvåg. Hans barns bolag, Jokarjo AB, fakturerade Migrationsverket nästan en miljon kronor om dagen för olika asylboenden, enligt Expressen. Och det var när dramatikern Gertrud Larsson hörde Bert Karlsson visionera om sitt "asyl-Ikea" som hon bestämde sig för att hennes nästa satir skulle handla om honom. I "Främling" går han från att vara schlagermanager till asylentreprenör, hela tiden med samma smak för grova vitsar, saxade direkt ur hans tre utgivna fräckisböcker.

Efter premiären i Skövde den 6 oktober turnerar pjäsen, med såväl Carola som Vikingarna på rollistan, i Riksteaterns regi.

Youtube-klipp

Bert Karlsson, som lovat komma till premiären, spelas av Anna-Lena Efverman som förberedde sig bland annat genom att titta igenom mängder av Youtube-klipp. Ändå gör hon ingen renodlad imitation.

- Imiterar gör jag ju, men jag försöker ändå få något slags djup i det hela. Känslorna ska bottna i mig och han är ju en ganska emotionell person.

Är det hans problem?

- Han är känslostyrd, och impulsiv men också hämndgirig. Om han upplever en oförrätt drar han sig inte för att hämnas hur lång tid det än tar. Jag skulle inte vilja ha honom som min fiende ska jag säga. Han är mer av en bulldozer som kör ner en om man sätter sig upp mot honom.

Vem tar han hämnd på i pjäsen?

- Bengt Westerberg.

Är pjäsen ett porträtt av Bert Karlsson?

- Den handlar om den här sortens människor, som är impulsiva och har makt, till exempel Donald Trump, det är den parallellen vi drar. Bert öppnade Pandoras ask på 1990-talet och då kom allt det här onda ut som vi måste sopa upp nu. I pjäsen får han göra det själv.

Läs också: Berts bästa pengatips (160922)

Vad händer?

- Han får ju tillbaka. De som är främlingsfientliga i dag tycker att han är en jävla idiot som tar emot en massa flyktingar, jag tycker det är väldigt intressant. Han skor sig på flyktingarnas olycka, samtidigt får han mothugg från nutida nynazister.