Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överaskning. Linda Spåman använder tarotkort som verktyg i sina podintervjuer. Det leder ofta till överraskningar för den intervjuade.

Samtal med en magisk Spåman

GP:s kultur- och nöjesredaktion fortsätter att dyka efter podpärlor i strömmen. Veckans tips är ett magiskt sådant. Vare sig man tror på spådom eller föredrar ett liv utan prognoser.

Konstnären och illustratören Linda Spåman önskar sig något mer. Det är inte det att livet alltid måste vara ett äventyr, men det måste vara något mer än att ta ettans spårvagn klockan 04.35 till ett extrajobb. Därför säger hon gärna ja. Ja till att vara spådam– när folk tolkar hennes efternamn så – och ja till att göra en podcast. 
– Jag är ju en helt oprofessionell spådam. Snarare lite av en charlatan som utgår ifrån vad människor vill höra – och borde få höra. Jag tycker att det är lite jobbigt när folk inte får bra kort, man vill ju inte komma med dåliga nyheter. 

I podcasten, Äkta spåman podcast, leder tarotkorten vägen, och Linda Spåman intervjuar och spår en rad kända personer. Bland annat pratar hon om rättvisa och kvinnligt konstnärskap med Suzanne Osten, om kärlek och passion med serietecknaren Liv Strömquist och om ungdom och åldrande med skådespelaren Nina Zanjani. 
Det mest intressanta ligger inte i vad de spådda får för kort utan hur de reagerar på det och samtalet som uppstår där omkring. 
– Det är absolut folks känslor kring korten som är det mest spännande. Suzanne Osten fick till exempel väldigt dåliga kort, och hon reagerade på ett så bra och öppet sätt. Hon var inte rädd för framtiden. Men en del kan bli jätterädda om de får något som till exempel betyder fördärv. 
- Jag säger inte vem, men det var en person som ringde upp efter och inte alls tyckte att det kändes bra. Ofta har folk redan bestämt vad de vill höra när det kommer till spådomar. De vill höra något om kärlek och går inte med på svaret de får.

Äkta spåman är tänkt att vara ett slags verklighetsflykt, fast på ett bra sätt, säger Linda Spåman. Podden ska egga och massera fantasin och skapa någon form av kreativitet hos lyssnaren. 
– Jag vill att folk ska våga leva mer. Jag är själv väldigt uttråkad och tycker att livet är deprimerande när jag inte blir stimulerad och väljer äventyret. Om man vågar kan allt vara mystiskt.   
Vad är magi för dig?
– Det finns flera dimensioner. Dels den magi som finns i vardagen mellan människor – om man är öppen och nyfiken. Sen finns det en annan magi, som är trolleri och som vi inte kan förstå. Jag är väldigt inspirerad av trollkraft och häxkraft. Det är också lite suspekt, jag pendlar mellan att vara en seriös människa och en sökare.