Författaren Moa-Lina Olbers Croall tror att boken "I mitt namn - en bok om att vara trans" kan göra stor skillnad för de som funderar över sin könstillhörighet eller de som lever nära någon som gör det.
Författaren Moa-Lina Olbers Croall tror att boken "I mitt namn - en bok om att vara trans" kan göra stor skillnad för de som funderar över sin könstillhörighet eller de som lever nära någon som gör det.

Samling av röster om trans och livet

I högstadiet önskade Moa-Lina Olbers Croall att det fanns en bok för dem som funderade över sin könsidentitet. Nu har författaren skrivit den själv.

ANNONS
|

Moa-Lina Olbers Croall är främst känd som författare till skönlitterära böcker som riktar sig till barn- och ungdomar. Men i sin nya bok "I mitt namn – en bok om att vara trans" har Olbers Croall lämnat det skönlitterära fältet för att göra en intervjubok med transpersoner.

- För mig var det viktigt att göra en samtida bok om ämnet, där individuella personberättelser lyfts fram. Jag tyckte det var bättre att ta bort mina frågor och låta dem berätta själva, även om det filtreras genom mig, säger Moa-Lina Olbers Croall.

ANNONS

Boken är en samling monologer från intervjuer med personer i olika åldrar. En del av dem är binära och identifierar sig som man eller kvinna, andra är icke-binära och tillskriver sig inte något bestämt kön utan är en blandning av flera kön eller inget kön alls.

Boken har också tips och råd till de som funderar över sin egen könsidentitet eller som lever nära någon som gör det.

- Det behövs historier som speglar många olika transidentiteter. Jag ville visa ett större spann än vad som funnits i svensk litteratur hittills. Jag vet att okunskapen är stor i skolan och samhället i stort, vilket många far väldigt illa av.

Vikten av rätt namn

I monologerna berättar intervjupersonerna om sina liv, från vad de älskar att göra en ledig dag till den transfobi de möter i vardagen. Flera av dem betonar vikten av att få heta det de själva vill heta. En av de intervjuade önskar sig ett namnbyte i julklapp, en annan har satt upp sina papper från Skatteverket på väggen för att fira namnbytet.

ANNONS

- Jag ville skapa personporträtt som visar hela personer, inte bara personer som är med i egenskap av att vara trans. Det var viktigt för mig att inte ställa för privata eller intima frågor, utan låta personerna själva ta upp det de ville berätta. Det är vanligt att media tror att det är okej att fråga transpersoner vad som helst, frågor som skulle anses vara alldeles för privata om de ställdes till cispersoner.

Få titlar om ämnet

Moa-Lina Olbers Croall berättar att det är flera som har tackat för boken. Det finns ett intresse och ett behov av att läsa om könsidentitet och trans, men det är få titlar som berör ämnet.

- Folk pratar om att det är så synligt med transpersoner, men egentligen är det inte det. Det är bara så ovanligt att folk reagerar på det och tror att det är något de ser hela tiden.

ANNONS

Under Stockholm Pride är det releasefest för boken. De flesta som har intervjuats kommer att vara på plats. Moa-Lina Olbers Croall tror att boken, med alla de människor som öppenhjärtigt berättar om sina liv, kan göra stor skillnad för läsarna.

- Jag tänker bara på vad den kunde ha möjliggjort för mig och andra när vi växte upp.

Fakta: Moa-Lina Olbers Croall

Född 1982.

Vann Lilla Augustpriset som 20-åring med novellen "En riktig låda".

Debutromanen "Sen tar vi Berlin" gavs ut 2006. Har sedan dess gett ut ett flertal barn- och ungdomsböcker.

Aktuell med intervjuboken "I mitt namn – en bok om att vara trans" som har releasefest under Stockholm Pride.

Andra evenemang under Stockholm Pride: Fotoutställningen "Male nude" på Nya Rågsveds Folkets hus, teaterpjäsen "Romeo & Romeo" på Kompani1 och Konstmusiksystrars ljudinstallationer på Konserthuset.

ANNONS