Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sami Said är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Arkivbild.

Sami Said: Man vinner aldrig ändå

De svenska författarna Isabella Nilsson och Sami Said nomineras till Nordiska rådets litteraturpris. Även en samisk bok om klimatet har valts ut.

"Människan är den vackraste staden" har redan förlänat honom en Augustprisnominering. Sami Saids roman representerar nu också Sverige i konkurrensen om Nordiska rådets litteraturpris.

- Det är aldrig någon som frågar hur man känner annars, bara när man blir nominerad till saker. En tanke är att man vinner aldrig ändå. Men det är roligt att vara nominerad, det är klart att det är. Det är så man måste känna, säger Sami Said till TT.

Han tycker att den här romanen är det bästa han har skrivit.

- Jag har lagt ner mycket hjärta i den.

Modern Candide

Sami Saids bok skildrar den papperslöse migranten San Franciscos resa från nordskandinavisk landsbygd via Öresund och Sydeuropa tillbaka till barndomslandet. Juryn beskriver den som "en rik pikareskroman, vars huvudperson kan påminna om en modern Candide", men utan cynismen. Det stämmer bra, tycker Sami Said.

- Candide var en av inspirationskällorna. Den slutar med att han ska bygga sin trädgård och så slutar min bok också, säger han och berättar att hans trädgårdsintresse var stort medan han skrev romanen.

- Men nu är det bergsklättrare jag vill bli.

Isabella Nilsson är nominerad för diktsamlingen "Nonsensprinsessans dagbok: en sjukskrivning". Juryn lyfter hennes glimrande diktrader som: "formar en berättelse om det allra mörkaste och svåraste, det helt och hållet prosaiska tillstånd som är sjukdomen". Nomineringen gör henne "förvånad, rörd och lite fnissig", berättar hon per mejl.

"Boken betyder väldigt mycket, eftersom den är produkten av ett förhållandevis lyckat överlevnadsprojekt", skriver hon och konstaterar att för henne är nonsensdiktandet "ett mindre sorgesamt sätt att vara förtvivlad på".

Klimatdikter

Sammanlagt är 13 nordiska romaner, noveller och diktsamlingar nominerade. Grönland är i år representerat av Pivinnguaq Mørch och Inga Ravna Eira har valts från det samiska språkområdet, för diktsamlingen ”Detta är inte den jorden”, som har klimatförändringar som tema.

Från Danmark är Jonas Eika och Helle Helle nominerade, från Finland Marianna Kurtto och Lars Sund och från Island Kristín Eiríksdóttir och Kristín Ómarsdóttir. De nominerade norska författarna är Eldrid Lunden och Jan Grue. Även den åländska författaren Liselott Willén är nominerad.

Förra årets pristagare var isländska Audur Ava Ólafsdóttir.