Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sakine Madon: "Våga fråga mig om tofflan"

I Sakine Madon har väntat alldeles för länge med att fråga om vissa saker. I sitt vinterprat funderar hon över det där med svenskhet, och varför vi inte vågar fråga saker om andra kulturer.

När Sakine Madon och hennes föräldrar kom till Sverige 1985 fick de uppehållstillstånd nästan direkt. De flyttade in i en lägenhet i Uppsala och blev grannar med Livets ord. Församlingen blev familjens första kontakt med svenskar, men snart insåg de att dess medlemmar nog inte representerade normalsvensken. De var både mer religiösa och mer kontaktsökande. Och det är just svenskhet, och vad det egentligen är som Madons vinterprat handlar om. 

Det finns inga självklara svar, men Sakine Madon har tänkvärda resonemang kring ämnet. Hur svenskhet på senare år har blivit något eftersträvansvärt, och lika med ett godkännande. Själv har hon alltid känt sig som kurd, och inget är mer rätt än det andra menar Sakine. 

Framförallt vill hon uppmana folk till att inte vara rädda för att fråga saker. Om varför kurder och turkar bråkar, om varför hon inte äter fläsk och om den där tofflan som cirkulerat på nätet. Många går omkring i flera år och undrar saker om andra kulturer utan att våga fråga menar hon. Själv väntade hon i 30 år på en förklaring till varför hon som barn satt och väntade i kompisars rum, medan de åt med sina familjer. 

Det är intressant och välformulerat även om opinionsbildaren Sakine Madon tar över lite väl mycket ibland.