Snart börjar Meta träna sin AI på europeiska Facebook- och Instagramkonton. Men det finns ett sätt att stänga av tillgången till sina inlägg och bilder.
Snart börjar Meta träna sin AI på europeiska Facebook- och Instagramkonton. Men det finns ett sätt att stänga av tillgången till sina inlägg och bilder. Bild: Montage: Maria Lofjärd

Så undviker du att Meta tränar AI på dina inlägg

Meta, som äger Facebook och Instagram, kommer nu att börja träna sin AI på sina användares konton i Europa. Det skriver företaget på sin hemsida. Men det finns ett sätt att freda sina inlägg och bilder – om du gör det innan 26 juni.

ANNONS

Meta har i nuläget två AI-tjänster. Grundbulten är Llama, som är en språkmodell i stil med Chat GPT. Den används som bas för den andra tjänsten, en AI-assistent (likt Apples Siri och Amazons Alexa) som är kopplad till Metas olika plattformar Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger.

Llama har tidigare tränats på material från Metas användare utanför Europa, men i och med EU:s strängare regelverk för data har företaget väntat med att träna modellerna här. Tills nu, vill säga.

I slutet av maj skickade Meta ut notiser till sina användare i EU om att data som delats öppet, alltså inte privata meddelanden, kommer att börja användas för att träna Llama 3, den senaste versionen av deras språkmodell. Enligt företaget handlar det om att träna språkmodellen på Europas språk, kulturella referenser och geografi, så att assistenten i sin tur blir bättre på att hjälpa europeiska användare.

ANNONS

Går att välja bort på din Facebook och Instagram

Det går att stänga av tillgången till sina inlägg – läs mer om stegen nedan – men det räcker inte, enligt intresseorganisation NYOB (None of your business).

”I stället för att be användare om tillstånd (opt-in), menar Meta att de har legitima intressen som trumfar européers grundläggande rätt till integritet och dataskydd. När datan väl är inne i deras system, verkar användare inte kunna få bort den, någonsin”, skriver NYOB på sin hemsida.

Den Wienbaserade integritetsgruppen har skickat uppmaningar till 11 europeiska länder (Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Irland, Nederländerna, Norge, Polen och Spanien) att stoppa Metas nya datainsamling innan den träder i kraft den 26 juni 2024.

Om man godkänner att Meta använder ens inlägg för AI-träning är det bara att sitta still i båten – om inte, gäller det alltså att agera innan 26 juni.

Så här väljer du bort att AI tränas på dina Meta-konton

Steg 1: Följ den här länken för Facebook, eller den här länken för Instagram (du behöver vara inloggad)

Steg 2: Fyll i dina uppgifter i formuläret. Du kommer behöva fylla i fältet ”Berätta hur behandlingen av information påverkar dig” – där bör det räcka att skriva att uppgifterna är privata.

Steg 3: Bekräfta formuläret med kod som skickas till din mejladress. Därefter kommer Meta att granska din begäran. Det är inte säkert att den godkänns, och Meta anger inte heller utifrån vilka grunder den bedöms.

ANNONS

LÄS MER:Chatt-tjänsten ICQ släcks ned

LÄS MER:EU slår mot nätjättar: Skyddar inte de unga

LÄS MER:Meta bränner en miljard i månaden: "Förväntat"

LÄS MER:Meta går till domstol – missnöje med EU-avgifter

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS