Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Såhär läser låntagarna i Göteborg

Läsåret 2016 i Göteborg har präglats av relationer, skilsmässor och Elena Ferrante. Här är årets mest populära böcker för den som vill läsa ikapp.

Att julafton låg på en lördag i år betydde ökad försäljning för företag som Adlibris och Bokus. På biblioteken märktes dock ingen större skillnad, där fortsatte utlåningen som vanligt. Göteborgarna har satsat på säkra kort inför ledigheten säger Sofia Olausson bibliotekarie på Göteborgs stadsbibliotek. 
– Som vanligt har många låntagare lånat Augustprisvinnarna. De polyglotta älskarna av Lina Wolff, Gutenberggalaxens Nova av Nina Burton och Tio över ett av Ann Helen Laestadius.  
Men läsåret 2016 kan helt klart sammanfattas Elena Ferrante. Den italienska författaren som har legat på topp fem hos Svensk bokhandel nästan hela året – först med Min fantastiska väninna och sedan med uppföljaren Hennes nya namn. Och lika populär har hon varit på biblioteken. 
– Hennes nya namn är den roman som det just nu är flest reservationer på, och den mest utlånade romanen 2016 är Min fantastiska väninna. Även Martina Haags Det är något som inte stämmer och Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig har det varit stor efterfrågan på, säger Sofia Olausson och fortsätter: 
– De två sista böckerna är ju skrivna efter författarnas skilsmässor med respektive män, och det är svårt att helt separera böckerna med deras biografiska liv. Det är något som verkar beröra läsarna.
Bland deckarna har titlar som Det som inte dödar oss av David Lagercrantz och Kvinnan på tåget av Paula Hawkins lånats allra mest. 
– När det gäller den senare så hjälpte det säkert till att Kvinnan på tåget gick upp på svenska biografer i höstas, säger Sofia Olausson.
Flest utlån i genren fackböcker 2016 hade Charmen med tarmen av Giulia Enders. Andra böcker som gick hem inom genren var Älskade terrorist av Anna Sundberg och Två systrar av Åse Seierstad.
Vad vill du tipsa göteborgarna om att läsa som man inte får ha missat att läsa bokåret 2016?
– En bok som jag precis läst klart och som jag tyckte mycket om är Den gröna vägen av Anne Enright. En bok som spänner från 80-talet till början av 2000-talets Irland. Det är en svartsynt, realistisk skildring av en familj och full av humoristiska vändningar. Passar bra att läsa under ledigheten.