Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Stella pictures/Kollage.

Så vann Roger Moore publikens kärlek

Under tisdagen förlorade Roger Moore kampen mot cancern omgiven av sina barn, Deborah, Geoffrey och Christian.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I det pressmeddelande barnen sedan skrev ihop riktar de fokus på hur folkkär pappan var. "Vår egen kärlek och beundran kommer att förstärkas många gånger om över hela världen, av människor som älskade honom för hans filmer, tv-shower och det passionerade arbete för UNICEF som han ansåg vara sin största prestation”

Och visst kan åsikterna gå isär om vem som bäst gestaltat den snobbige, hårdkokte brittiske spionen och machomannen Bond, James Bond, i de 24 filmerna efter Ian Flemmings äventyr. Om Daniel Craig på senare år gjort Bond mer trovärdig i filmer som Skyfall och Casino Royale så var det - efter ett kort inhopp av George Lazenby 1969 - Roger Moore som hade den otacksamma, i princip helt omöjliga, uppgiften att ta över som Bond efter dynamiske Sean Connery.

Vann publikens kärlek

Istället för att försöka toppa Connerys karisma var Roger Moore klok nog att skapa sin egen Bond-persona, och vann publikens kärlek. Ögonbrynen var i detta arbete hans vassaste vapen, med vilka han kunde förmedla femtio nyanser av lättsinne och snobberi. 

Pierce Brosnan och Timothy Dalton må förlåta, men Roger Moore var tveklöst roligare i rollen som agent 007 i filmer som Leva och låta dö, Mannen med den gyllene pistolen och Älskade spion. Efter sjunde Bond-filmen Levande måltavla 1985, som blev hellre än bra, lämnade han som 57-åring över stafettpinnen.

Reste jorden runt i sin vita Volvo

Och film i all ära så var det ändå TV som gjorde Moore till superstjärna redan 1962 i serien Helgonet. Det var i denna spionthriller han reste jorden runt i sin vita Volvo P1800S. 

Själv fnittrade jag som barn hejdlöst också åt Roger Moore, som brittisk aristokrat, och Tony Curtis som ohyfsad amerikan, i komedin Snobbar som jobbar. Ett av tv-historiens mest omaka radarpar.