Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så skyddas SKAM-skådespelarna

Från och med fredag finns den efterlängtade tredje säsongen av norska tv-serien SKAM på SVT Play. I den ligger fokus på karaktären Isak. Men den som vill höra skådespelarnas tankar kring serien får vänta - de skyddas nämligen från media.

Serien Skam, som tagit tv-världen med storm, har redan rönt internationell uppmärksamhet och vunnit flera prestigefyllda tv-priser i hemlandet.

Berättelsen som utspelar sig i och runt Hartvig Nissen, en norsk gymnasieskola, kretsar kring tjejkompisarna Eva, Noora, Sana, Vilde och Chris, och tittarna bjuds in att dela deras drömmar, längtan och kärleksproblem. I säsong tre får vi följa Isak, som kommer ut som homosexuell.

SVT har flitigt gjort reklam för den nya säsongen i sociala medier, dock utan att använda den NRK-trailer ni ser ovan, där ett vattenkrig bryter ut i killarnas omklädningsrum. Istället har de valt att visa två andra kortfilmer, något som fått tidningen QX att reagera och prata om "en förbjuden SKAM-trailer."

Seriens unga skådespelare, som snabbt blivit Norges mest populära skådespelare, har konsekvent skyddats från media. Istället uppträder de, enligt en uttänkt strategi, i sociala medier enbart som sina rollfigurer. NRK, som har skapat serien, har sagt att det handlar om att skådespelarna ska hållas borta från rampljuset så mycket som möjligt, på grund av deras unga ålder.

Framträdde i Skavlan

Under en unik intervju i Skavlan pratar Josefine Frida Pettersen, seriens Noora, och Tarjei Sandvik Moe som spelar Isak om hur de som privatpersoner ute på stan kommit att blandas ihop med sina rollfigurer. Bland annat berättar Josefine Frida Pettersen om ett besök på krogen, då hon beskylldes för att inte ha åldern inne (Noora är bara sexton år), och anklagades för att använda falskleg. Thomas Hayes, som spelade William i säsong ett och två, har valt att hoppa av serien. För norska tidningen Verdens gang berättar han att han fattat beslutet eftersom han kände att tiden var inne och ville utvecklas som skådespelare. Men trots hans egna utsago spekulerar fans i att han har hoppat av för att all uppmärksamhet har blivit för mycket.  

LÄS MER: SKAM-skådespelare nära att slängas ut från krog

 

En fjärde säsong av SKAM spelas just nu in i Norge och väntas komma senare i vår. Dessutom förbereds en amerikansk version av serien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.