Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så ska Bergsjöns nya kulturhus se ut

Ett sluttande grönskande tak, en glasad vägg mot det nya torget, och mitt i byggnaden en rund atriumgård. Så ser det vinnande förslaget på nytt kulturhus i Bergsjön ut.

Igår blev det klart att förslaget Kulturkorgen vunnit arkitekttävlingen. Fyra förslag har under december och januari varit utställda, först på Bergsjöns bibliotek, senare på Stadsbiblioteket. 

Bakom det vinnande förslaget som presenterades på Bergsjöns bibliotek igår står Sweco architects. De har utgått från en bergknalle intill och låter sedan byggnaden fortsätta som en kil in mot torget.

- Lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje har varit ledord under arbetet. Torget ska förgylla vardagslivet och vara ett rum för kultur i alla dess former där alla är välkomna, sa PeGe Hillinge, en av arkitekterna i teamet, innan ritningarna avtäcktes och en modell av förslaget visades.

En glasad vägg vetter mot det nya torget, där ligger entrén med en utställningsdel strax intill. På bottenvåning finns också kafé, bibliotek och scen men även utrymmen att bara hänga på. Biblioteket fortsätter upp till andra våningen, här är det tänkt att det ska vara lite lugnare, med ateljéer, musikstudior och mötesrum. Från den övre delen av biblioteket kan man se ner på den runda atriumgården, från andra våningen kan man gå ut på en balkong som vetter ut mot torget. I ena änden avslutas huset med en trappa med sol- och spanarläge. 

Juryn var, efter att ha jämfört de olika förslagen, eniga om vinnaren.

- De har verkligen förstått vad platsen behöver, säger juryns ordförande Fredrik Davidsson, fastighetsutvecklingschef på Higab.

I juryn finns också Per Ottosson, projektledare i Stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg, som arbetat med dialogprocessen med de boende i området.

- Det har funnits ett stort intresse för ett kulturhus och detta känns som väl förankrat förslag. 

Özgür Tabas (MP), ordförande i stadsdelsnämnden Östra Göteborg var också på plats.
- Det här förslaget framhäver de naturvärden som finns i stadsdelen och verkar bli en inbjudande plats att vara social på, det här är en väldigt social stadsdel där det är lätt att prata med folk. Jag tror att ett kulturhus kommer att göra jättemycket för att skapa ett attraktivt Bergsjön dit människor vill flytta. Äntligen blir det av! 

Eeva Bolin, sektorschef för kultur och fritid, Östra Göteborg hoppas på generösa öppettider.

- Helst skulle vi vilja ha bemanning dygnet runt, säger hon.

Beslutet att bygga ett nytt kulturhus vid Rymdtorget togs av kommunfullmäktige redan 2013. Nu ska det projekteras och en entreprenör upphandlas. Byggstart beräknas till 2018. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.