Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så mycket bättre var Freddie-tolkningarna

Little Jinder vassast när artisterna hyllade Freddie Wadling.

JILL JOHNSON - WALK

FYRA FYRAR

"Love, peace, happiness, eternity...", det var orden, eller kanske rättare sagt mantrat, som fanns med i Freddie Wadlings dödsannons.

Jill Johnson valde att tolka den som ska ha varit Freddies favorit bland de egna låtarna. Och hon gör det riktigt, riktigt fint. På sin senaste skiva sjunger Jill ut på ett annat sätt än tidigare och så även här, inspirerad av råheten och känslan i Freddies sång. Dessutom debuterar hon på munspel. Nu blir det förstås trots allt en perfekt insats, det är ju Jill Johnson det handlar om, men jag gillar verkligen hur hon öppnar upp känslokranarna på ett annat sätt än förut.

 

TOMMY NILSSON - DET SITTER I DIG

TRE FYRAR

Bland det svåraste som finns är att sjunga om och till sina egna barn. Många har försökt, många har trampat pekoralet. Tommy Nilsson lyckas ganska bra, med hjälp av Little Jinder, i den här låten som är skriven av Sophie Zelmani till Freddies skiva Jag är monstret. "Min dotter är 36 år men vi har fortfarande den där stora uppgörelsen kvar. Jag har inte varit så närvarande som pappa", berättar Tommy Nilsson innan han tar ton. Att göra låten till en duett lyfter den ett par snäpp, samspelet mellan Tommy och Josefin är intimt och rörande. Tårarna rinner längs Danny Saucedos kinder.

 

MAGNUS CARLSON - LEVANDE BEGRAVD

TRE FYRAR

Weeping Willows - Magnus är den av årets deltagare som kände Freddie Wadlings sedan tidigare och berättar om såväl sin relation till Freddies musik som vad Freddie hade för funderingar inför programmet. Levande begravd var Freddies första singel, då med bandet Liket lever som senare hyllats i en av Håkan Hellströms textrader.

"Texten handlar om personlig frihet och rätten att få vara som man är", menar Magnus Carlson och gör en 60-tals-inspirerad tolkning där han lägger rösten lite annorlunda än han brukar. Det är elegant och värdigt och fullt av kärlek, men jag tycker nog att tolkningen blir en smula tillrättalagd. Kanske på grund av stundens allvar eller överdriven respekt. Jag tror att Magnus hade gjort den ännu bättre om Freddie verkligen hade suttit vid bordet.

 

LITTLE JINDER - FREAKS

FYRA FYRAR

Little Jinder översätter texten med den äran och lyckas till och med få in en liten blinkning till Olle Ljungström: "Jag är ett freak som spelar vanlig", sjunger hon och gör en tolkning som är väldigt mycket Little Jinder men samtidigt har starka band till Freddie Wadlings sätt att ta sig an musik. Imponerande och dagens bästa insats.

 

DANNY SAUCEDO - SHIPS

TRE FYRAR

Danny erkänner utan omsvep att han inte alls visste vem Freddie Wadling var när det blev klart att de skulle göra tv ihop. Väl på plats är han uppenbart nervös inför uppgiften och det hedrar honom förstås, han inser att Freddie befann sig i helt andra sammanhang än vad han själv gör., Väl på scenen löser Danny uppgiften galant och fokuserar på att plocka upp låtens hittiga slinga. Blue for two-låtens text har han översatt till svenska och kallar den helt enkelt för Skepp.

 

LISA EKDAHL - DET ÄR INTE NOG

TRE FYRAR

Lisa Ekdahl väljer en låt från Freddie Wadlings sista skiva. Musiken är skriver av Stina Nordenstam som ju liksom Lisa Ekdahl varit några vändor i jazzen. Trumvispar och musikaliskt myspys blir en effektiv kontrast till den, om man lyssnar noga, stringenta texten om livets mål och mening.