Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Så mycket bättre är som min tinade matlåda

Tittar ner i matlådan som ska in i jobbets mikrovågsugn. Jaha. Korv Stroganoff igen. Femåringens favoriträtt därhemma och därför den vanligaste lunchlådan för mig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Inte så spännande kanske, men ändå helt okej. Ett stabilt val. Ungefär som årets artistuppställning i Så mycket bättre. Här är därför gänget, presenterade som ingredienserna i min lunch.

Falukorv: Kikki Danielsson

Glöm kvällstidningslöpen om hennes hetsätande av falukorv. Okej, jag vet, det går inte, men det jag vill få sagt är att Kikki Danielsson är årets viktigaste ingrediens. Hon har rutinen, rösten, låtkatalogen, historierna och alla känslorna. Utan henne hade detta blivit ris med tomatsås och ni hör ju hur det låter.

Lök: Anders Wendin

Anders "Moneybrother" Wendin har Stroganoffens minst smickrande cv, med en dom för sexuellt ofredande från 2011, vilket blir extra svårt att mörka just denna höst. Men han har betalat sina böter, talat ut i podcasten Värvet – och jobbat vidare. Det är bara att erkänna att anrättningen hade blivit outhärdligt lam utan löken (även om den lär serveras både riven och mjukfräst för alla barnfamiljers skull).

Tomatpuré: Sabina Ddumba

Ah! Tomatpuré! Ingrediensen som kan förhöja vilken sörja som helst till något betydligt intressantare, syrligt och sött, fylligt och rött. Ddumbas tolkningar av de andras låtar är de mina öron hoppas mest på i år.

Redning: Tomas Andersson Wij

Ledsen, men vi har ingen grädde i den här grytan. Det blir en sammanbindande, snäll redning av mjöl och mjölk i stället. Inget fel i det. Andersson Wij är även journalist och kommer att hålla ihop gruppen, leda samtalet och ställa intelligenta frågor.

Salt och peppar: Icona Pop

Nu blir det kryddor! Det var ju oemotståndligt att utse Caroline Hjelt och Aino Jawo till årets Salt-N-Pepa – en kaxig, feministisk popduo som med framgång har satt fart på hitlistor världen över. Hoppas verkligen att de får lite sprutt på den här anrättningen också.

Ris: Uno Sveningsson

Vad smakar ris egentligen? Inte så mycket, men det är varmt och snällt och du blir mätt. När det går vågor i såsen är det riset som håller ihop, suger upp och lugnar ner. Kanske inte den roligaste uppgiften, men Sveningsson är en lagspelare som du alltid kan lita på.

Ättiksgurka: Eric Saade

Ett personligt favorittillbehör, gärna lite fräckt parkerat på sniskan på tallriken. Ättiksgurkan Saade är söt och sur och ger knaprigt tuggmotstånd. Lägg till den på vilken tugga som helst och det händer grejer. Om det finns en oberäknelig ingrediens i år så är det denne lille cornichon. Mums.