Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så minns vännerna Siewert Öholm

Många kända personer minns programledaren och debattören Siewert Öholm som har gått bort i sviterna av sin cancer under onsdagsmorgonen. Marcus Birro fick prata med honom medan han låg på sjukhuset. – Att krama honom var som att krama sin far, säger Marcus Birro.

Han nåddes av beskedet om vännens bortgång tidigt på onsdagen. 

– Det är jättejobbigt nu, jag kommer sakna honom. Han hade friskförklarats för inte så länge sedan men så vände det väldigt snabbt. Det kom som en chock. Man har vetat det i en vecka nu att detta skulle hända men det går ändå inte att förbereda sig.

Han berättar att de båda har träffats några gånger på 90-talet men att deras vänskap fick ett nytt djup under vad Birro kallar för en "stökig" period när han kandiderade till partiledare i KD samtidigt som han ledde ett debattprogram i TV4. 

– Han gick verkligen ut och försvarade mig offentligt. När alla andra tog ett steg tillbaka klev han fram och drog på sig jättemycket kritik för mig och för att han vågade stå för det han trodde på. Han följde sitt hjärta. Det glömmer jag aldrig.

"Han hade ett jättestort hjärta"

– Det är en sak många inte vet om Siewert, han hade ett jättestort hjärta. Han vågade ge sig in i debatter men han bemötte de som tyckte annorlunda på ett kärleksfullt sätt. Där har vi andra något att lära oss, tillägger han. 

Det var i samband med en lunch som de två kom varandra nära, berättar Marcus Birro. Efter deras sista samtal förra veckan skrev han ett brev som beskriver detta möte.

"Vi pratade om livet, om kärleken, om döden också, om media, om Gud, om kvällstidningarna, om karriären som drar iväg med en, både upp och ner, och när vi skildes åt kramade vi varandra ute på gatan och jag sade det inte till honom den gången, men jag sade det till min pappa redan senare den kvällen, att det var lite som att krama sin far", skrev han i brevet. 

– När jag pratade med honom förra veckan sa jag det till honom. Jag är verkligen glad att jag hann säga det till honom innan han gick bort. Jag ska göra mitt bästa för att göra honom stolt. 

Minns av programledarkollega

Programledaren Belinda Olsson gick tidigt ut på Facebook och delade med sig sina minnen av Siewert Öholm. För GP berättar hon att han hade varit gäst i Debatt några gånger och att han alltid var vänlig och uppmuntrande. 

– Han hörde av sig några gånger framförallt när jag hade tagit över efter Janne Josefsson. Då var det mest för att berömma. Under senare tid hälsade han ofta via andra. Väldigt fint tycker jag, säger hon. 

Som programledare för först SVT Debatt och sedan Opinion Live har hon till en del inspirerats av kollegan. 

– Siewert kunde vara spekulativ och tesdrivande, det undviker jag. Men det jag tog till mig var ändå en folklighet och ett stort engagemang. Han brann på riktigt för det här. Han var ju länge Mr Debatt och satte nog standarden i att den här typen av journalistik i tv fick högt underhållningsvärde.

Hon berättar att dagens debatter i tv har blivit mycket lugnare jämfört med Siewert Öholms tid på SVT.

– Jag blir nästan full i skratt när kritiker sagt att man får ju inte tala till punkt i dagens diskussionsprogram. Missade de hela eran med tex Aschbergs Diskutabelt där folk debatterade näck eller Siewerts motorsågsmassakerdebatt?