Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från pannbiff till duva med palsternacka.

Så lyckas man med kött

Sju frågor till Tommy Myllymäki, 38, prisbelönt kock som just kommit ut med boken Kött, vilt & fågel.

Finns det någon kött-trend just nu?

- Fram tills för en 3–4 år sedan öppnade en massa köttrestauranger, stekhus och så. Men nu är köttet mer under luppen. Det är miljödebatt och etik och moral. Man vill veta att köttdjuret haft en bra uppväxt.

- Trenden nu är snarast kvalitet i stället för kvantitet, vilken typ av kött du äter. Jag fortsätter äta kött men sedan jag kom ut med en grönsaksbok häromåret har det blivit mindre portioner.

Hur lyckas man med kött?

- Välj bra kött. Det billiga kött som har saltlake insprutat för att öka volymen blir aldrig riktigt bra. Våga krydda med salt och peppar och ha en bra panna.

- Något som många kanske inte tänker på är att ta fram köttet i god tid. Kött som är för kallt drar ihop sig och stekningen blir sämre. Jag förstår att det kan vara svårt om man kommer hem från jobbet och ska göra mat direkt, men tänk en lördag. Om middagen är klockan sju, ta ut köttet vid tretiden och vira en bit plast runt det.

Du har recept i boken från pannbiff med lök till duva med palsternacka och chokladkörsbärssås. Vilken är målgruppen?

- Några av recepten kräver lite förkunskap men inga är jättesvåra. De flesta ska fungera att laga hemma. Jag brukar testa mina recept på mamma. Om hon godkänner så är det okej.

Har du någon matfavorit?

- Just nu står jag och lagar fläsklägg med rotmos, men det är olika vad man tycker om olika dagar. En härlig grej i boken är en toast med oxfilé och roquefort-hollandaise. Kanske lite vulgär men med otroligt mycket smakkaraktär. Allra bäst är dock köttbullar som mamma lagar dem, med kryddpeppar.

När började du laga mat?

- Jag började baka ganska tidigt, under den där stunden mellan man kom hem från skolan och föräldrarna kom hem från jobbet. Det kunde bli ganska stökigt. Vi prenumererade på receptkort. Min första rätt var från ett sådant, falukorv i ugn med äpple när jag var 11–12 år.

Du har gjort allt möjligt under din kock-karriär. Vad har varit roligast?

- Att göra många olika saker, att få variation. Fast tävlingarna var något av det roligaste och de gick ju bra [Årets kock 2007 och tre medaljer i Bocuse d’Or, reds anm.]. Det är sånt man kommer att komma ihåg.

Vad händer nu?

- Jag ska dra igång en ny restaurang på Biskopsudden i Stockholm. Däremot planerar jag ingen ny kokbok. En bok får inte bli framkrystad.

 

Fotnot: Tommy Myllymäki har tidigare utgivit bland annat Såser (2013), Grönsaker, tillbehör och garnityr (2014) och Fisk & skaldjur (2015).