Ruben Östlund.
Ruben Östlund.

Så hyllades Östlund efter Cannesvinsten

ANNONS
|

”The square” är en film som är väldigt här och nu, som berättar om vårt samhälle i dag. Inte minst tacklar den det värsta som finns nu, diktaturen man kallar politisk korrekthet. Och den gör det på ett briljant och väldigt roligt vis och är välspelad in i minsta detalj".

Så sade juryns ordförande, filmaren Pedro Almodóvar på en presskonferens på Cannes filmfestival i går kväll. Filmen han pratade om var "The square", som gjort att Ruben Östlund, som förste svenske regissör på 66 år, just vunnit festivalens finaste pris Guldpalmen.

Svenska reaktioner

Här i Sverige lät reaktionerna inte vänta på sig.

ANNONS

”Guldpalmen (!) till Ruben Östlund. För första gången sedan 1951 vinner en svensk regissör och ja, det är stort och fantastiskt. För svensk film i allmänhet och för Rubens konstnärskap i synnerhet. Hurra Hurra Hurra!”, skev Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på Instagram.

Även SVT:s vd Hanna Stjärne gratulerade:

"Fantastiskt & historiskt Ruben Östlund! De allra varmaste gratulationer från @svt som omåttligt stolt samproducent", skrev hon på Twitter och fick upprymt medhåll av Svenska Filminstitutets officiella konto: "Vi jublar - Guldpalmen gick till The Square! Stort grattis till Ruben Östlund och hela teamet - en historisk vinst!"

Dramatikern och regissören Suzanne Osten skrev, också på Twitter: ”När Ruben Östlund erövrar Guldpalmen är det också hans begåvade konstnärliga process som vinner. Grattis".

Politikergrattis

Ruben Östlund gratuleras också av en rad politiker, som Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C).

Guldpalmsvinsten uppmärksammas också, som varje år, i en rad tongivande tidningar världen över. Brittiska The Guardian konstaterar att valet av "The square" var "rimligt" och amerikanska The New Yorker skriver att den "slipade, avledande sociala kommentaren från Sverige som läxar upp överklassen" var en överraskande vinst eftersom den inte övertygat alla filmkritiker. Även tyska Der Speigel kallar vinsten överraskande eftersom komedier ofta har det kämpigt i Cannes.

ANNONS

TT

Fakta: Ruben Östlund och Cannesfestivalen

För första gången på 17 år tävlade en svensk film, "The square", om Guldpalmen i festivalens huvudtävling.

Men Ruben Östlund är inte någon nybörjare på festivalen.

2014: "Turist" blev uttagen i sidosektionen Un certain regard. Den vann juryns pris, som motsvarar andra plats.

2011: "Play" fick världspremiär på festivalen, i sektionen Directors fortnight.

2008: "De ofrivilliga" blev uttagen till Un certain regard-sektionen.

ANNONS