Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så hamnade P3 Guld i Partille

P3 Guld firar 15 år. Då väljer Sveriges Radio att flytta hela galan från Göteborg till Partille, och det är inte självklart att den återvänder nästa år.

P3 Guldgalan såg dagens ljus i Växjö Konserthus 2003, i samband med att Växjö kröntes till det årets Popstad. Men sedan dess har P3 Guld alltid arrangerats i Göteborg. 
Efter att ha gästat Storan, Lorensbergsteatern, Rondo och Lisebergshallen är det sedan ett par år Scandinavium som är "P3 Gulds hemmaarena". Det är i alla fall så Göteborg & Co ser på saken, att P3 Guldgalan och Göteborg hör ihop. 

Det kommunala bolaget Göteborg & Co har till främsta uppgift att marknadsföra staden Göteborg i olika sammanhang. För evenemangschef Max Markusson är P3 Guld ett viktigt prestigeuppdrag som staden ogärna släpper ifrån sig.

- Det är här som Musiksveriges nya artister först presenteras, det är på den här galan som de intressanta namnen dyker upp. Självklart vill vi vara en del av det. Förutom att vara en evenemangsstad ser vi ju också Göteborg som en betydelsefull musikstad.

Ingen dramatik

Det gör även Sveriges Radio. Det var därför som P3 en gång i tiden valde att förlägga sin guldgala hit, men att P3 Guld nu faktiskt lämnar Göteborg för Partille är inget som Max Markusson ser någon dramatik i.

- Nej, inte alls. Arenan ligger tio minuter från Centralen och vårt uppdrag är egentligen att jobba för Göteborgsregionen. Där ingår Partille som en viktig del. 

Max Markusson understryker att Partille Arena har både storleken och flexibiliteten som krävs för att kunna ersätta Scandinavium vid den här typen av galor.
Inte heller Sveriges Radios Maths Broborg, projektledare för P3 Guld, ser några problem med att galan faktiskt har bytt kommun och lämnat Göteborg.

- Scandinavium var upptaget och Partille ville gärna arrangera P3 Guld i sin nya arena. Det kändes som en bra lösning. För oss är Partille som en del av Göteborg. Jämför med Stockholm, det är ju ingen som tänker på att Friends Arena egentligen ligger i Solna, en grannkommun. 

Så detta är inte ett steg på vägen för att flytta P3 Guld ännu längre bort från Göteborg?

- Nej, inte alls. Det sagt är det inte säkert att galan för alltid kommer att hållas i Göteborg. Många vill arrangera P3 Guld, vi får propåer från andra delar av landet varje år och inget är hugget i sten. Vi får se vad som händer. 

Claeson glad evenemangschef

Glad i dag är i alla fall Daniel Claeson, Partille Arenas evenemangschef som lyckats tänja ut Göteborgs evenemangsstråk längre än vad någon trodde var möjligt.

- Det känns otroligt roligt! Vår arena har ju bara funnits i sex månader, och att redan locka till sig ett så stort arrangemang som P3 Guld är såklart en jättegrej. Jag tror inte att det finns ett bättre eller mer effektivt sätt att etablera oss som en rejäl evenemangsarena.

Hur lyckades du egentligen få P3 Guld att flytta till Partille?

- Det är inte bara jag som fick P3 Guld att flytta hit, det är en process som ligger bakom och ett bra samarbete med Göteborg & Co. 

- Vi satt i våras och diskuterade framtida evenemang, däribland P3 Guld, och eftersom Scandinavium skulle vara upptaget försökte jag såklart sälja in Partille Arena. Göteborg & Co, SVT och Sveriges Radio kom på besök. De gillade vad de såg och, tja, på den vägen är det.

Och nu då?

- (skratt) Nu hoppas jag bara att allt går som det ska på lördag.