Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Depeche Mode på scen i Norge 2013. Arkivbild.

Så hamnade Depeche i Sverige

Depeche Modes band till Sverige sträcker sig tillbaka till 1982. På fredag befäster bandet den starka relationen med att inleda Europaturnén "Global spirit tour" på ett utsålt Friends arena.

- När man börjar en så här lång turné som ska pågå i ett och ett halvt år i hela världen är det ju viktigt att man får göra det på en riktig arena, säger Thomas Johansson, styrelseordförande för Live Nation Europa.

"Perfekt stad"

Showen som produceras tillsammans med fotografen och regissören Anton Corbijn har förberetts länge inför premiären i Stockholm.

- Vi känner att det är en perfekt stad för oss och det är också lite annorlunda jämfört med vad vi har gjort tidigare, sade frontmannen Dave Gahan till TT i oktober, och tillade att "det krävs en armé för att producera en Depeche Mode-turné och allt som följer en sådan".

Thomas Johansson, som har jobbat med Depeche Mode sedan starten på 1980-talet, framhåller att bandet är noga med detaljerna.

- De vet att det kommer fungera på det sätt de vill att det ska fungera, det tror jag är viktigt för dem, säger han.

Första stegen

Det var genom det svenska skivbolaget Sonet och deras samarbete med den engelska etiketten Mute som Depeche Mode tog sina första steg mot framgång.

- Nu är det ju så att de spelar på fotbollsstadion runt om i hela världen så jag tror inte vi ska klappa oss för bröstet för mycket i Sverige. Men det var ju här, i Danmark och i England som det började på riktigt, säger Thomas Johansson och menar att Sverige har en historia av att ge viktiga band sina första spelningar.

I Depeche Modes fall var det första mötet med den svenska publiken en spelning på Ritz i Stockholm i mars 1982. Samma år var bandet med i vad Dave Gahan i en TT-intervju kallade för "något hemskt tv-program" i SVT ("Måndagsbörsen").

Relationen till de svenska fansen beskrev Gahan i samma intervju som lång och stabil.

- Och den har bara vuxit med åren.