Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Svensktoppens programledare Carolina Norén och musikproducenten Michael Cederberg.

Så här moderniseras "nya" Svensktoppen

Söndag 4 maj återföds radioklassikern med nytt röstsystem och förhoppningsvis större rotation bland låtarna.

Mando Diaos låt Strövtåg i hembygden är den senaste långköraren på Svensktoppen med sina 76 veckor. Strax efter kommer Magnus Ugglas cover på Olle Ljungströms Jag och min far som legat på listan i 70 veckor. De är ändå rena nybörjarna jämfört med Lars Winnerbäck och Benny Anderssons Orkester som parkerade på listan i både fyra och fem år innan de till slut röstades bort.

Just den orörligheten är en av de faktorer som programledaren Carolina Norén och musikproducenten Michael Cederberg hoppas komma tillrätta med när Svensktoppen moderniseras 4 maj.

- Den stora förändringen är att vi nu med hjälp av ny teknik får ett system som ger en ännu mer representativ lista som verkligen motsvarar svenska folkets musiksmak. Vi har under ett par veckor parallellkört det nya och gamla systemet och det kommer att bli spännande förändringar på listan, säger Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen, i en kommentar.

Det var förra året som Sveriges Radio valde att konkurrensutsätta Svensktoppen och genomföra en offentlig upphandling. Tanken var dels att modernisera och webbasera själva röstningsförfarandet, som ännu år 2014 gått ut på att Sveriges Radio skickar ut röstkort med posten till de 5 000 personerna i juryn (varav bara 20 procent brukar svara), dels att se över själva regelverket: vem får rösta, på vilket sätt ska poängen beräknas, hur länge får låtarna stanna på listan?

- Vi diskuterade en tidsgräns men beslöt oss för att inte göra något åt denna i nuläget. Vi tror att det nya jurysystemet kommer att ge listan mer dynamik och förändringar ändå, säger Michael Cederberg till GP.

Det nya systemet söker digitalt upp röstande till dess att 500 personer svarat. Dessa ska vara representativa för den demografiska fördelningen i Sverige och varje vecka söks sedan 500 nya röstande upp.

Sveriges Radio ändrar även i urvalssystemet av utmanarlåtarna som nu kommer att väljas ut av P4:s och P3:s musikredaktörer under ledning av Michael Cederberg.

Historik för Svensktoppen

1962 Svensktoppen startar i Sveriges Radio

1974 10-veckorsregeln införs, låtarna måste vara svenska originallåtar.

1982 Svensktoppen läggs ner, men återkommer 1985

1993 Programmet byter kanal från P3 till P4, det blir fri telefonröstning och dansbanden dominerar.

2003 Det blir tillåtet att sjunga på andra språk än svenska och ett nytt statistiskt juryröstningssystem med röstkort införs.

2014 Nytt röstningssystem införs

Källa: sverigesradio.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.