Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så firar Star Trek-föreningen årsdagen

I dag är det 50 år sedan den första episoden av Star Trek visades i amerikansk tv. Louise Lövenspets, 39, är redaktör för medlemstidningen i Sveriges första och största Star Trek-förening, West Coast Trekkers.

Vad är Star Trek?

- Det är ganska mycket. Det började med en tv-serie som följer en besättning på ett rymdskepp på 2200-talet. Det var inte bara ett rymdäventyr utan också i vissa delar en kommentar till samtiden. Sen kom fler tv-serier och tretton filmer.

Är inte Star Trek en väldigt amerikansk företeelse?

- På ett sätt. Det finns en amerikansk militär struktur, med grader och uniformer. Samtidigt känns frågorna som lyfts mer universella, inte amerikanska.

Hur kommer det sig att några göteborgare började intressera sig för Star Trek?

- 1996 träffades ett kompisgäng och tittade på Star Trek. Det kanske finns fler som är intresserade, tänkte de och hyrde en lokal för att visa Star Trek-episoder. Det blev en dundersuccé. Så startade den första Star Trek-föreningen i Sverige, förmodligen den första föreningen i Sverige för en tv-serie. Nu är vi 300 medlemmar. Vi träffas några gånger om året och ser på utvalda episoder med ett visst tema.

Vad har du för favoritkaraktärer?

- Jag är ganska förtjust i klingonerna. [En humanoid krigarart från planeten Q'onoS, som

dök upp redan i den första tv-serien, reds anm.] Min favoritkapten är Picard från den andra tv-serien The Next Generation och bland tv-serierna är den tredje, DS9, bäst. Den utspelar sig på en rymdstation i stället för på rymdskepp.

- Men det beror också på hur man själv känner sig för dagen och när man blev ett fan. Det är som med [den brittiska SF-serien] Doctor Who, vilken doktor man gillar bäst kan bero på vilken man såg som barn.

Vad händer nu i Star Trek-världen?

- På årsdagen i dag visar Folkets hus ett par Star Trek-avsnitt på biografer runt om i landet – i Göteborg på Bio Roy. Vi har inget speciellt på 50-årsdagen men 24-25 september är det jubileumsträff med medlemmarnas favoritavsnitt. I januari startar Star Trek Discovery på Netflix. Det är den sjätte och den första nya serien sedan 2005.