Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/29

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så dödförklarades Britney Spears på twitter

Sony Music Globals officiella konto gick ut med två tweets där man påstådde att Britney Spears var död. Många twittrare invände snabbt och spekulerade i att skivbolagets konto troligtvis hackats.

I första inlägget stod det endast "Vila i frid Britney" och en ledsen smiley. Därefter följde ännu ett twitterinlägg där man skrev att stjärnan skulle ha dött i olycka och att man skulle berätta mer inom kort. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Bob Dylan sörjde Britney

Inlägget retweetades snabbt flera hundra gånger. Även Bob Dylans officiella Twitterkonto – som är knutet till Sony Music – twittrade om Britneys eventuella död.

– Vila i frid Britney Spears, twittrade Nobelpristagarens officiella konto,

 

Flera timmar sedan hon uppdaterat Instagram

Det skulle dröja innan nyheten klarades ut. När den började spridas hade det gått ett antal timmar sedan hon skrivit sitt senaste Instagraminlägg. I det ses hennes två söner åka linbana och fiska krabbor. Dessutom önskar hon sina följare en god jul.

LÄS OCKSÅ: Britney Spears blir svensk teater

Att det gått ett antal timmar mellan det inlägget och hennes påstådda död blev givetvis bränsle för oron under de timmar som frågan kvarstod om hon hade mist livet, eller inte. Frågan var om det var en fridsam idyll innan en tragisk olycka eller ett diskret farväl av jordelivet.

 

Some good hunting and zip lining for the holidays! Merry Christmas!! 🎄

Ett filmklipp publicerat av Britney Spears (@britneyspears)

Det visade sig att ingetdera stämde. Utöver de som redan hade gått in i en sorgeprocess fanns det ett stort antal som påpekade att Sonys Twitterkonto förmodligen blivit hackat.

På Sonys Twitterkonto lades det så småningom upp flera inlägg efter "dödsbudet" där någon som uttalade sig som säkerhetsansvarig skrev att man hade upptäckt suspekt aktivitet på kontot. Till slut kom ett uttalande där Sony Music bad Britney Spears om ursäkt:

Sony Music Entertainments Twitterkonto användes av obehöriga personer. Detta har åtgärdats. Sony Music ber om ursäkt till Britney Spears och hennes fans för missförståndet.

Det är inte första gången Sonys cybersäkerhet blir rubrikmaterial. För två år sedan utsattes Sonys filmbolag Sony Pictures för ett omfattande dataintrång.

 

Flera attacker under året

Hackargruppen "Ourmine" ska ligga bakom det fejkade dödsbeskedet. Det ska även ha varit gruppen som utgett sig för att vara säkerhetsansvarig, enligt The Hollywood Reporter.

Ourmine har tidigare tagit över både Marvels och Netflix Twitterkonton. Tidigare i år lyckades hackargruppen även ta kontrollen över det amerikanska nöjesmagasinet Varietys sajt och mejlsystem.

 

Britney dödförklarad tidigare

Det är inte heller första gången som Britney dödförklarats av hackare via sociala medier. Även 2009 hackade någon sig in på hennes konto och skrev att hon var död. Ellen DeGeneres drabbades också den gången.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: Fejknyheter om fansens sorg

Tidigare i veckan ryktades det dessutom att stjärnan var död på Facebook. Britney Spears talesperson bekräftade efter ett antal spända timmar att popartisten lever och mår bra.

– Jag antar att deras konto har hackats. Jag har inte pratat med någon om det ... än så länge, men jag är säker på deras konto har hackats. Britney mår bara bra. Det har förekommit några nätpajasar under åren som har gjort liknande påståenden om hennes död, men aldrig från Sony Musics officiella Twitter-konto, sa Britneys manager, Adam Leber, till den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Vissa skeptiker kan dock ha fortsatt tvivla. Till slut kom även en uppdatering från självaste Britney på nätet.

– Underskatta inte styrkan av Charlies änglar, Twittrade Britney.

Vad exakt Britney syftar på när hon skriver Charlies änglar är oklart. Klart är åtminstone att hon ser ut att vara i högsta grad levande.

Efter att det klarlagts att hon faktiskt är vid liv blev hela historien givetvis ett föremål för humorstinna användare i sociala medier. Därmed trendade hashtaggen #RIPBritney.

– Så här reagerar Britney Spears till att #RIPBritney trendar, twittrade Lee Roberts med en GIF.

– #RIPBritney slutade med detta nonsens nu, twittrade användaren Josh Pls med en GIF på Mariah Carey som uppgivet lägger ifrån sig sin mobil.

LÄS OCKSÅ: Hur ska det gå för Britney?

– Men ni allvar med #RIPBritney? Britney överlevde 2007. 2016 var ett skämt för henne, twittrade ytterligare ett fan som syftar till året då Britney Spears rakade av sig håret och lades in på behandlingshem.

LÄS OCKSÅ: Historien om Britney Spears

Twittraren Alessandra Platania gör en liten sketch av händelsen:

Britney: *ser hashtaggen #RIPBritney*

*går hem till den som skapade hashtaggen

*knackar på

Korkad kille: Vem där?

Britney: *GIF visar hur Britney vänder sig mot kameran och sjunger första versen ur låten "Gimme more": "Det är Britney, bitch"