Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så blir det nya SVT

Den 25 augusti gör vi om din tv. Det budskapet har SVT hamrat in de senaste veckorna. Men vad är det som ska göras om? Vad händer egentligen på måndag? Och varför? - Vi ska bli större, färre och bättre, säger SVT:s programdirektör Annie Wegelius.
Sedan drar Annie Wegelius efter andan och börjar noggrant och mycket metodiskt att förklara varför Sveriges Television måste stöpas om igen.
För det måste SVT. Det görs inte för skojs skull. Det handlar först och främst om att spara pengar, hundratals miljoner, men det handlar också om att hänga med i den tekniska utvecklingen och det handlar, faktiskt, om att underlätta för tittarna och skapa tydlighet i tablåerna.
- Det är ju inte så att männniskor i största allmänhet är så ohyggligt förtjusta i förändringar. Men vi har försökt att blicka in i framtiden och frågat hur SVT ska spegla Sverige och bli en angelägenhet för alla svenskar?
Ett omfattande utredningsarbete som kom fram till att SVT ska satsa på tre huvudkanaler: SVT 1, SVT 2 och SVT B, mer känd som Barnkanalen.
- Barnen får ett eget hus där vi ska öka sändningstiden och ambitionsnivån. Från och med måndag kommer Barnkanalen att sändas varje dag fram till klockan 20. Då lämnar bland annat Bolibompa och Bobster ettan och får ett nytt hem i Barnkanalen.
Det frigör ett vuxenutrymme där förkvällsutbudet i SVT 2, program som Gokväll, Fråga doktorn och de regionala nyheterna, byter kanal till SVT 1 som fortsätter att vara Sverigs Televisons breda paradkanal.
- Därigenom får vi en hel nyhetstimme i ettan mellan klockan 19 och 20 där kulturnyheter och regionala nyheter samsas med Rapport och A-ekonomi, något som vi länge velat göra, säger Annie Wegelius.
Nästa förändring blir att SVT 2 som saknat en tydlig profil ska fördjupas med kultur, samhälle och fakta.
-Vi vill skapa en tydligare tvåa genom fler renodlade kunskapsprogram utan att det blir en torr elitkanal. Tvåan ska vara nyfiken, kul och spänstig men lite mer krävande än ettan, lite frågvisare.
Ett tecken på det blir den dagliga frågesporten Vem vet bäst, ett kunskapsquiz som fem dagar i veckan leds av Rickard Olsson. Lite av ett Jeopardy i SVT.
- Ja, kanske det, men inte lika amerikanskt i formatet.
Sedan tillkommer en rad nya tv-program under nästa år samt mindre förändringar som bara de närmast sörjande, SVT:s personal, bryr sig om.
- Så är det ju. Vi har möblerat om väldigt mycket och gjort justeringar som tittarna knappast kommer att märka, säger Annie Wegelius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.