Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets "Så mycket bättre"-gäng – Anders "Moneybrother" Wendin, Caroline Hjelt (Icona Pop), Kikki Danielsson, Eric Saade, Sabina Ddumba, Uno Svenningson, Aino Jawo (Icona Pop) och Tomas Andersson Wij – under inspelningarna på Gotland i somras. Arkivbild.

Så blir den svenska tv-hösten

Nya svenska dramasatsningar som "Hassel", comebacker och en hel del säkra kort. Så ser de svenska tv-kanalernas hösttablåer ut.

De svenska tv-husen har de senaste åren satsat hårt på egna dramaproduktioner. Satsningen har fallit väl ut – i höst fortsätter trenden med flera nya storserier som Viaplays "Hassel" och "Alex".

Samtidigt återkommer till exempel "Modus" och "Gåsmamman" med nya säsonger på C More under hösten.

- Alla satsar mer eller mindre på drama och man kan nog säga att det är strategiskt självmord att inte göra det, om man har förutsättningar och ekonomiska muskler att göra det, sade MTG:s vd Anders Jensen på Viaplays och TV3:s höstpressdag tidigare i veckan.

Rent affärsmässigt, i och med Netflix och HBO:s inträde på den svenska strömningsmarknaden, har det blivit viktigare för tv-husen att kunna erbjuda lokalt drama av hög kvalitet för att kunna locka tittare.

Säkra kort

I hösttablåerna finns också en hel del säkra kort – TV4 kör vidare med "Idol" och "Så mycket bättre", i Kanal 5 rullar "Wahlgens värld" vidare och TV3 satsar på ännu en säsong av den populära realityserien "Paradise hotel".

I Sjuan kommer också en ny version av viktminskningsprogrammet "Biggest loser" där kändisar som Camilla Henemark, Anna Book och Runar Søgaard ska försöka bli av med kilon.

Grotesco och Star trek

En hel del andra beprövade program och koncept gör också comeback i nygamla former under de kommande månaderna. I TV3 återvänder dejtingsåpan "Ensam mamma söker" efter ett längre uppehåll – den här gången med artisten Jessica Andersson som programledare.

I SVT kommer humorgruppen Grotesco, med Henrik Dorsin i spetsen, tillbaka efter sju år med en tredje säsong av tv-serien. I "Grotescos sju mästerverk" utlovas bland annat "ett surrealistiskt kammarspel, en musikal, en mockumentär" och "ett supertramsigt sketchavsnitt".

Även andra tv-serier kommer tillbaka, på olika sätt. "Star trek: Discovery", som visas på Netflix, är den första serien som utspelar sig i universumet sedan "Star trek: Enterprise" avslutades 2005. TV3 satsar i sin tur på den amerikanska succékomedin "Will & Grace" som är tillbaka med en nionde säsong – elva år efter den åttonde.