Arkivbild: Fredrik Sandberg.
Arkivbild: Fredrik Sandberg.

Säger ja till Bokmässan trots kritik

ANNONS
|

Svenska kyrkan har tidigare gått ut med att de kommer att medverka på Bokmässan som planerat.

- Men jag kan förstå att man kan ha en annan ståndpunkt. Vi följer debatten mycket noga, säger Mikael Ringlander, en av de ansvariga för Svenska kyrkans mässprogram.

Han är bekymrad över Nya Tiders medverkan, men förstår Bokmässans dilemma.

- Bokmässan är med i en europeisk sammanslutning av bokmässor som uttalat att de ska verka för yttrandefriheten, det har betydelse för exempelvis bokmässan i Turkiet, där samarbetet och kravet på respekt för yttrandefriheten fungerar somett värn mot totalitära krafter.

LÄS MER: 127 författare bojkottar Bokmässan

ANNONS

LÄS MER:Förlag kräver svar från Bokmässan om hotfilm

LÄS MER:Bokmässans vd svarar på kritiken

Vill ha Bokmässa utan Nya Tider

Helst skulle han se en Bokmässa utan Nya Tider.

- Deras värderingar går stick i stäv med det kyrkan arbetar för, och det är viktigt att tala om vilka sammanhang de kommer ifrån.

Som en motvikt planerar Svenska kyrkan flera seminarier som behandlar frågor om hot mot demokratin.

Livlig diskussion hos Biblioteksföreningen

Hos Svensk Biblioteksförening har diskussionens vågor stundtals gått höga om de ska bojkotta mässan.

Ordförande Calle Nathanson skrev under höstens upprop mot Nya Tiders närvaro på mässan. Nu säger generalsekreterare Karin Linder att föreningen beslutat att vara på plats.

- Vi har diskuterat fram och tillbaka. Det har funnits och finns olika åsikter. Vi har kommit fram till att vi ska delta och manifestera vår syn på mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet, säger hon.

"Mässan gör fel"

Svensk biblioteksförening anser dock att Nya Tider inte borde få ställa ut.

- Mässan gör fel som tillåter Nya Tider som utställare på mässan. Ska företrädare för Nya Tider finnas på mässan måste det ske i modererade samtal.

Alla de stora svenska dagstidningarna planerar att vara på plats, däribland GP.

- För mig är det viktigt att GP och andra seriösa aktörer är på plats och bidrar till att samtalen och debatterna på Bokmässan förs i demokratins tecken. Sedan måste arrangören se till att deltagarna kan verka i en säker miljö och känna sig trygga. Det här är också en av årets största händelser i Göteborg som GP givetvis ska bevaka, säger GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.

ANNONS

"Tummelplats för olika åsikter"

GT:s chefredaktör Sofia Dahlström för ett liknande resonemang.

- Som tidning är vi både nyhetsförmedlare och opinionsbildare och ska vara väldigt tillåtande för olika åsiktsyttringar. Nya Tider har en värdegrund som jag verkligen inte delar, men jag tycker att mässan ska kunna vara en tummelplats för olika åsikter, där vi som journalister ska bevaka, granska och ifrågasätta påståenden snarare än att förbjuda dem, säger hon.

"Halva Kultursverige gafflar om dem"

Magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson varnar för att en bojkott kan få oönskad effekt.

- Jag köper inte idén att sådana som jag ska utöva utpressning i formen av personliga tyckanden och önskemål. Bokmässan fattar sina beslut, vi fattar våra. Nya Tider hade typ tio kvadrat i ett avlägset hörn förra året, protesttåget med folk som tejpat över sina munnar verkade själva ha svårt att hitta dit, säger han.

I år får Nya Tider massor av utrymme i media –redan innan mässan startat.

- De är säkert jättenöjda. Martyrskapet gynnar dem. Det känns tidstypiskt att halva Kultursverige gafflar om dem istället för allt vettigt, intressant och inspirerande som andra gör.

DEBATT: "Ni ger en skev bild av Bokmässan"

DEBATT:"Kom ner från elfenbenstornet och gör ert jobb"

LÄS MER:Guillou om varför han inte bojkottar Bokmässan

ANNONS

ANNONS