Ryssland: Politik besegrade kulturen

Nytt bränsle kastas på den politiska debatt som inte får existera i Eurovision när Ukraina segrade med låten "1944". Politiken har vunnit över kulturen, slår en rysk politiker fast. Vägen till nästa Eurovision kan bli snårig.

ANNONS
|

Australien ledde när jurygrupperna hade avgett sina poäng, men mot slutet stod det mellan storfavoriten Ryssland och underdogen - Ukraina.

När de sista poängen delades ut stod det klart att Ukraina, representerat av sångerskan Jamala och bidraget "1944", hadevunnit Eurovision Song Contest 2016.

Det blev den gul-blåa ukrainska flaggan som viftades mest när de avgörande poängen tickade in på resultattavlan – och den politiska segern var ett faktum när Ukraina vunnit tävlingen i Globen.

- Jag är säker på att bidraget är med för att åter förödmjuka Ryssland, sa Vadim Dangin, politiker i den ryska statsduman, till Moscow Times i mars.

ANNONS

Ryssland hoppades på att låten skullediskvalificeras på grund av politiska undertoner. Men arrangören EBU slog fast att bidraget "1944" inte anses vara politisk. Jurygrupperna gillade låten. Och den föll i ännu bättre smak hos miljontals tv-tittare.

Jamala är krimtatar och "1944" handlar om Sovjets deportation av hennes folk; en etnisk rensning som drabbade hennes gammelmormor. Låten har fått stark politisk laddning i Ukraina och Ryssland.Jamalas bidrag kan lika väl betraktas som en reaktion på den rådande situationen i området och Rysslands annektering av Krimhalvön för två år sedan.

- Jag önskar verkligen fred och kärlek till alla, ropade Jamala från scenen i Stockholm.

- Det var inte den ukrainska sångerskan Jamala och låten "1944" som vann Eurovision 2016, utan politikens seger över kulturen, säger han enligt ryska nyhetsbyråer, och väcker en debatt om huruvida Ryssland ska delta i nästa års tävling i Ukraina.

På presskonferensen efter avgörandet tillfrågades Jamala om hon skulle vilja se Eurovision på "ett fritt Krim" nästa år.

- Jag vill se Eurovision i Ukraina, var hennes svar.

Strax efter att det blev klart att Jamala hade vunnit för Ukrainas räkning började gratulationerna strömma in. Ukrainas president Petro Porosjenko var en som hyllade sångerskan och landets bidrag på sociala medier.

ANNONS

"Ja!!!" twittrade Porosjenko när röstningen var över och Ukraina stod som segrare. Ett otroligt framträdande och en otrolig seger! Alla i Ukraina skickar dig ett hjärtligt tack, Jamala"

"Vill personligen gratulera Jamal till segern. I dag talade ukrainska folket genom hennes röst till världen. Och hon vann!", skriver presidenten."

Men samtidigt kom det kritik, bland annat från det ryska bidragets låtskrivare Philip Kirkorov.

- Om inte reglerna hade ändrats och var som i 2008, då hade Sergei (rysslands bidrag) vunnit, säger han enligt gazeta.ru.

Sergey Lazarev var däremot glad över tredjeplatsen.

- För mig är det här en stor seger. Jag gjorde mitt bästa och fick med mig brons. Vi välkomnar Ukraina, säger Sergey Lazarev, som framförde Rysslands bidrag.

Veronica Melkozerova, kulturjournalist på engelskspråkiga Kyiv Post, berättar att hon är helt slut efter nattens firande, när TT ringer upp henne i Ukrainas huvudstad i Kiev. Segern innebär en upprättelse för Ukrainas invånare efter att Ryssland annekterat Krim och blandat sig i kriget i Dobassregionen, förklarar hon.

- När vi vann ställde sig grannarna på balkongen och skrek ut sin glädje. Det var ett så stort ögonblick och en sådan ljuv hämnd. Det tyder på att Europa stödjer oss och förstår den tragedi som vi har drabbats av.

ANNONS

Hon menar nu på att Ukraina redan nu måste påbörja arbetet med nästa års arrangemang för att leva upp till de skyhöga förväntningar som ställs på en värdnation.

- Jag tror att många européer drar sig för att resa till Kiev på grund av rädslan för radikala aktivister, men jag hoppas landet kan enas under Eurovision.

Ryssland kommer inte att delta nästa år, gissar Veronica Melkozerova.

- Reaktionen i ryska medier är ursinnig, och går ut på att Sergey Lazarev vann folkets röst, men att Ukraina fick juryins röster av politiska skäl, säger hon.

ANNONS