Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jason Isaacs, Armando Iannucci, Andrea Riseborough och Steve Buscemi vid en visning av "The Death of Stalin".

Ryssar vill förbjuda Stalin-komedi

Kommande komedin "The death of Stalin", som skildrar kaoset i Sovjetunionens regim efter Josef Stalins död, hyllas av recensenterna. Men många ryssar är inte roade, skriver The Guardian.

Pavel Pozjigailo, högt uppsatt rådgivare vid kulturministeriet, kallar filmen en planerad provokation för att så split och destabilisera Ryssland och uppmanar ministeriet att bannlysa filmen.

Filmen är regisserad av skotske Armando Iannucci, som ligger bakom tv-serierna "Veep" och "Trist, herr minister" och på rollistan finns bland andra Steve Buscemi som Stalins efterträdare Chrusjtjov och Michael Palin som diplomaten Molotov.

Kommunistpartiet, KPRF gillar dock inte hur komedin framställer de gamla kamraterna. En talesman för partiet, som är dumans näst största, beskriver filmen som motbjudande. Även den Kreml-vänliga tidningen Vzgljad uppmanar till förbud.

Stalin har stigit i popularitet i Ryssland under senare år. I juni toppade diktatorn en lista över "den största personen någonsin" i en opinionsundersökning.