Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rydberg firar 20 år med tv-klassiker

Café René har flyttat från 80-talets tv-apparater till kultscen i Skåne. Om en månad är det premiär för den brittiska tv-klassikern "'Allå, 'allå, emliga armén" i Eva Rydbergs tappning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Den lilla byn Nouvion är mest känd för sitt Café René, dess ägare René Artois, och hela hans vettlösa sammanhang i det naziockuperade Frankrike. I alla fall för de som följde den brittiska krigsparodin "'allå, 'allå, 'emliga armén" i tv när det begav sig.

Nu får tv-serien, som sändes i hela nio säsonger mellan 1982 och 1992, nordisk scenpremiär på friluftsscenen Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

-De som följde serien kommer att känna igen sig. Jag såg den själv på 80-talet, och missade inte ett enda avsnitt, säger Eva Rydberg, som spelar Renés hustru, Edith Artois.

20:e sommaren

När ridån går upp för "'Allo 'allo!" den 14 juni går den också upp för Eva Rydbergs 20:e sommar som chef för den scen som varit en riksangelägenhet för svensk fars sedan Nils Poppe tog över den 1966.

Eva Rydberg, som bara sex dagar efter premiären dessutom fyller 70 år, har inte börjat spana på någon ersättare.

-Jag är lite stolt. Det här är inget man gör i en handvändning. Så länge jag orkar och så länge de vill ha mig kommer jag att vara kvar, säger hon och tillägger att nästa sommars pjäs redan är bokad.

"'Allo 'Allo!" på Fredriksdalsteatern är baserad på en scenversion av tv-serien från 1986. Stora delar av komiken bygger på hur skaparna Jeremy Lloyd och David Croft parodierar andra brittiska krigsskildringar och deras sätt att härma andra språk, utan att lämna engelskan.

Utmaning

För Adde Malmberg, som översatt pjäsen till svenska, har det inneburit en ordentlig utmaning.

-Det var knepigt. Många ordskämt är helt oöversättliga, och då för man leta upp en svensk motsvarighet.

Adde Malmberg följde inte serien när den sändes. Inte bara för att han var upptagen med sin egen karriär som ståuppkomiker, utan också för att serien stod för något som han och hans generationskamrater ville göra upp med.

-Det vi gjorde då var en reaktion mot just den här typen av tv-underhållning. Men så går det 20 år, säger han ock skrattar.

Spindeln i nätet

"'Allo 'allo!" är en krigsparodi. Men den driver mer med krigsskildringar än med kriget självt. Framför allt är det brittiska serien "Hemliga armén", som sändes i SVT på 1980-talet, som har hamnat i skottgluggen.

-Ju hemskare saker som har hänt, desto större blir behovet att skämta om det. Det finns ingen period i England som man har drivit så mycket med som andra världskriget, säger Adde Malmberg.

Huvudrollen som René spelas på Fredriksdalsteatern av Sven Melander.

-René är spindeln i nätet. Allt börjar och slutar hos honom. Det är en stor roll, och utmaningen är att göra den på ett trovärdigt sätt.

TT Spektra: Vad betyder det för dig att göra det på den här scenen?

-Fredriksdalsteatern är ett begrepp. Jag har bott i Stockholm i 40 år, och många där har inte mycket pejl på vad som händer utanför tullarna. Men Fredriksdalsteatern är en nationell angelägenhet.