Henrik Hellström och Sebastian Ylvenius spelar två av rollerna i nyskrivna Ros mellan tänderna.
Henrik Hellström och Sebastian Ylvenius spelar två av rollerna i nyskrivna Ros mellan tänderna.

Rusning till nyskriven skolteater

ANNONS
|

Ros mellan tänderna handlar om kärlek och vänskap, om längtan efter att höra till, vara nummer 1 och bli bekräftad. I morgon har pjäsen urpremiär på Bohusläns teater i Uddevalla.

- Jag skulle kalla den för en romantisk komedi med gangsterinslag, säger regissören Malin Stenberg.

Ensemblen består av fem skådespelare som har ungefär lika stora roller i pjäsen. Publiken får följa fyra killar i förorten och deras funderingar kring känslor och hur man ska förhålla sig till vuxenvärlden, vänskapen och det motsatta könet.

- Det handlar mycket om att inte våga vara sig själv. Men också om kärlek, om att bli sviken, få sina drömmar krossade och om föräldrar som inte finns till hands när de behövs. Det är allmänmänskliga teman, säger Hanna Carlander, som spelar Elin, den enda tjejen i pjäsen.

ANNONS

De fyra killarna spelas av Niklas Engdahl, Henrik Hellström, Peter Lorentzon och Sebastian Ylvenius. Två av dem är förutom pjäsen även aktuella med varsin biofilm. Niklas Engdahl spelar mot Eva Röse i den romantiska komedin Att göra en pudel och Peter Lorentzon har huvudrollen i Lukas Moodyssons senaste film Container, som också den har premiär i morgon.

- Det är ingen i ensemblen som har någon direkt lokal anknytning. Därför är det bra att Peter och Niklas är aktuella på bio. Det blir en igenkänningsfaktor och jag tror absolut att det kan höja och få upp intresset för teater, säger Malin Stenberg.

Ros mellan tänderna är Bohusläns teaters bidrag till Mångkulturåret och högstadier och gymnasier i Västra Götaland har erbjudits biljetter. De tog slut långt före premiären, skolor från 15 olika kommuner i regionen har bokat upp de 4 500 platserna.

- Att gå på teater är något man måste lära sig. Det är otroligt värdefullt att skolorna satsar på detta. För många blir vår pjäs den första upplevelsen av teater, så det är viktigt att det blir bra. Man känner ett ansvar för att de ska vilja gå och titta på teater igen, säger Malin Stenberg.

ANNONS