Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/27

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ruben Östlund vinnare av Guldpalmen 2017

Guldpalmen, det finaste priset i Cannes, kammades hem av göteborgaren Ruben Östlund. Vinsten gör honom historisk - senast en svensk regissör vann priset var 1951.

Under söndagskvällen utsågs vinnaren av årets Guldpalm på den 70:e upplagan av filmfestivalen i Cannes. Det blev ingen mindre än svenske Ruben Östlund och filmen The Square som triumferade och tog hem det finaste priset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vinsten gör honom historisk, då han blir den andra svenska regissören någonsin att ta emot det prestigefulla priset. Alf Sjöberg vann med Hets år 1946 och Fröken Julie 1951.

Lycklig Östlund

När Östlund klev upp på scen för att ta emot priset utbrast han "oh my god, oh my god".  Att "The square" skulle ha chans på den finaste utmärkelsen i Cannes blev extra tydligt när den ryske regissören Andrej Zvjagintsevs "Loveless" tilldelades juryns pris, och därmed var uträknad för Guldpalmen.

– Det var ju inte helt självklart att Östlund skulle vinna, men det känns som att juryn har gjort ett väldigt bra val med tanke på att många av de stora namnen som var med i år har gjort mycket bättre filmer tidigare. De kanske inte riktigt levde upp till den nivån man hade kunnat förvänta sig. Då seglar plötsligt Ruben Östlund upp som juryns favorit, säger Miranda Sigander

Svenskens inspirationskälla 

Ruben Östlund har tidigare sagt till TT att hans inspirationskällor har varit Haneke och senare Roy Andersson. Och han är inte den enda att beundra. Regissören Michael Haneke har sagt att han beundrar Ruben Östlund.
– Det var väldigt roligt att höra. Det uppskattar jag verkligen, säger han till TT.

LÄS MER: Haneke: Ruben Östlund är fantastisk

Ruben Östlund är född 1974 och uppvuxen på Styrsö i Göteborgs skärgård. Under slutet av 1990-talet gick han en treårig utbildning i filmregi på Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg.

2004 gjorde han sin debut som spelfilmsregissör med filmen Gittarmongot. Men det var först vid 2011 då han fick internationell uppmärksamhet för sin film Play, som hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes. Även hans film Turist, från 2014, har fått mycket internationell uppmärksamhet.

LÄS MER: Ruben Östlund i Cannes: Flytta på Kopparmärra

Många gratulerar Östlund

Mattias Nohrborg, grundare av TriArt Film och Eva Esseen, vd, har arbetat med Ruben Östlund på flera av hans filmer.

– Det har varit en fantastisk resa, att få arbeta med Ruben Östlunds filmer, från Gittarrmongot över Turist fram till dagens The Square. Ruben har en unik röst som han har förfinat över åren, och som placerat honom bland dagens främsta internationella filmregissörer. Det känns lika osannolikt enormt som helt självklart att Ruben vunnit Guldpalmen. Grattis till Ruben och Erik och stort grattis till all biopublik som får njuta av hans skapande! säger Mattias Nohrborg och Eva Esseen.

The Square har producerats av produktionsbolaget Plattform Produktion i samproduktion med Film Väst, Coproduction Office, Société Parisienne de Production, Essential Film, Arte och Sveriges Television.

– Grattis Ruben Östlund, grattis satiren och grattis alla tittare! Det här är en historisk vinst som betyder att Sverige tar ett viktigt steg fram som filmnation. Idag är SVT en omåttligt stolt samproducent och det är med stor glädje vi ser fram emot att visa The Square för alla våra tittare framöver, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Här är de andra vinnarna

Bästa debutantfilm gick till franska filmen Jeune femme, regisserad av  Léonor Serrailles, skrev TT. Yorgos Lanthimos och Efthimis Filippous film The Killing of a Sacred Deer, samt Lynne Ramsays You were never really here, fick dela på manuspriset.

Liu Yangs A Gentle Night vann Guldpalmen för bästa kortfilm och Andrej Zvjagintsevs vann juryns pris. Priset för bästa kvinnliga skådespelare gick till Diane Krugers i In the Fades, medan Joaquin Phoenix tilldelades priset för bästa manliga skådespelare. Bästa regissör gick till Sofia Coppola och hennes film The Beguiled.

Följande filmer nominerades

 • Ruben Östlund: "The Square" (VINNARE)
 • Andrej Zvjagintsev: ”Loveless”
 • Sofia Coppola: ”The Beguilted”
 • Ben och Josh Safdie: ”Good time”
 • Lynne Ramsey: ”You were never really here”
 • François Ozon: ”L’amant double” (”The Double lover”).
 • Kornel Mundrczi: ”Jupiter’s moon”
 • Sergei Loznitsa ”A gentle creature”
 • Yorgos Lanthimos: ”The killing of a sacret deer”.
 • Naomi Kawase ”Radiance”
 • Hong Sang-Soo ”The day after”
 • Michel Hazavanicius: ”Le redoubtable”
 • Todd Haynes: ”Wonderstruck”
 • Michael Haneke: ”Happy End”
 • Jacques Doillon: ”Rodin”
 • Robin Campillo: ”120 battements par minute”.
 • Bong Joon-Ho: ”Okja”
 • Noah Baumbach: ”The Meyerowitz stories”
 • Fathih Akin: ”In the fade"