Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Anders Roslund har själv skrivit manus till den kommande tv-serien baserad på hans bok "Box 21". Arkivbild.

Roslund och Hellströms "Box 21" blir tv-serie

Fyra av böckerna om kriminalkommissarie Ewert Grens blir dramaserier för Viaplay. Först ut är traffickinghistorien "Box 21".

Anders Roslunds och Börge Hellströms böcker om Ewert Grens har översatts till 36 språk och det är tredje gången som deckarna filmatiseras. I tv-filmen "Odjuret" från 2012 var det Peter Dalle som spelade kriminalkommissarien medan det i kommande filmen "Tre sekunder" är rapparen Common som axlar manteln.

I regissören Mani Maserrats ("Vi", "Modus", "Arne Dahl") serieversion av "Box 21" är det Leonard Terfelt som spelar Ewert Grens. I övriga roller syns bland andra Simon J. Berger, Sandra Andreis och den finländska skådespelerskan Mimosa Willamo.

Roslund skriver manus

Till skillnad från de två andra versionerna har författaren bakom böckerna, Anders Roslund, själv varit involverad i manusarbetet.

- Jag har tackat nej förr. Nu har jag, tillsammans med en kille som heter Stefan Thunberg, skrivit hälften av avsnitten till den första säsongen, säger Anders Roslund.

"Box 21" handlar om Lydia och Alena, två unga tjejer från Rumänien som luras till Sverige med löften om jobb men hamnar i sexslaveri.

Anders Roslund berättar att han och den numera bortgångne medförfattaren Börge Hellström tackade nej till tv-projekt under flera år då de ville satsa på Hollywood. Att det nu blev ett ja från Roslunds sida beror på att serieskaparnas vision låg nära hans egen bild av böckerna.

"Glad och upprymd"

Författaren är också positivt överraskad av castingarbetet, både med de nordiska och rumänska skådespelarna.

- Jag gick in i den här processen och tänkte att "jaja, det blir nog vad det blir". Men så känner jag att de håller på att göra något annat av det. Då blir jag lite glad och upprymd.

"Box 21" produceras av Miso Film och filmas i Rumänien och Sverige. Serien har nordisk premiär 2020 på Viaplay.