Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Rosa kraft fyller Storan den 8 mars

Sex rosa Britneys firar 8 mars på Stora teaterns scen på onsdag när Turteatern från Kärrtorp i Stockholm gästspelar.

Py Huss-Wallin står för koncept, text och regi av föreställningen Britney.

Varför ville du göra en föreställning om Britney Spears?

- Jag funderade på vad hon gjorde nuförtiden och så började jag läsa på och blev fascinerad av hennes olika sidor. I början av sin karriär var hon en sockersöt prinsessa, ett tag kunde man tro att hon skulle gå under, hon kunde ha blivit en Amy Winehouse eller Marilyn Monroe, men istället har hon gått vidare. Hon är verkligen en överlevare. Nu verkar hon må bra och är enormt aktiv. Hon är en framgångsrik stjärna och gör en slutsåld show i Las Vegas samtidigt som man kan följa hennes liv som ensamstående mamma på Instagram. 

Vad är det som gör henne så intressant?

- Att hon är en rosaskimrande fighter. Hon har stått i rampljuset i 23 år och gått genom himlen och helvetet inom sitt yrke. Hon kör fortfarande sitt race och lyckas på något sätt fortfarande skava genom att alltid vara lite för lite eller för mycket. 

Hur är ditt eget förhållande till Britney? 

- När jag var tonåring var jag provocerad av det sockersöta. Jag hade andra idoler, som Frida Kahlo eller Jeanne d'Arc, men Britney fanns ju där hela tiden. För andra var hon en viktig frihetshjälte som stod för rätten till egen sexualitet. Vi har fått lära oss att det rosa och flickiga hänger ihop med svaghet, men idag finns många starka kvinnliga idoler som pumpat upp det feminina i styrka, Rebecka & Fiona till exempel. Som vuxen uppskattar jag olika typer av förebilder. 

Föreställningen börjar redan i foajén, vad händer där?

- Eftersom Britney uppträder i Las Vegas nu så vill vi ge vår publik lite av Las Vegas. Det blir inga spelmaskiner, men man får möta en massa härliga Vegas-karaktärer i foajén, och efter föreställningen kan man sjunga karaoke.

Vad händer på scenen?

- Vi har skapat en egen Britney-maskin och jobbar med fragment, ett collage i blandade former. Det är inte en biografisk föreställning, men Britneys olika sidor finns med. Föreställningen tar fasta på olika sidor av femininitet och vi leker med förväntningar och fördomar. För publiken spelar det ingen roll om man kan allt om Britney eller bara har hört en låt, vi har snarare skapat ett universum där vi alla kan känna igen oss i händelser och känslor.

Vad betyder det att spela i Göteborg den 8 mars?

- Jag hoppas att det ska bli en sjuhelvetes stämning och att vi ska fylla Stora teatern med rosa kraft,

Känner Britney till föreställningen?

- Tyvärr inte, jag har sett hennes show och det vore ju roligt om hon såg vår, men efter 2008 tror jag att hon och hennes management har avskärmat sig rätt mycket från omvärlden, men jag vet att några har skrivit om oss i hennes Twitterflöde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.