Romanen på allas läppar fram till jul

Hanna Jedvik gläds åt att De polyglotta älskarna vann Augustpriset. "Läsaren snitslas smidigt igenom denna fartiga och underhållande roman."

ANNONS
|

Albert Bonnier var rimligtvis lika nöjd som han såg ut där han satt i gradängerna på Stockholms konserthus medan Anna Ternheim med band avslutade Augustgalan till tonerna av svensk poplyrik. För nöjd torde Albert Bonnier rimligtvis vara då hans förlag kammade hem två av tre möjliga Augustpriser. I såväl fackboksklassen som i den skönlitterära kategorin, där Lina Wolffs De polyglotta älskarna självfallet är romanen på allas läppar. Idag och hela vägen fram till jul.

Smärtsamt angelägenungdomsroman

LÄS MER:I kväll kan hon ta hem priset

Tillåt mig ändå att börja i kategorin för årets barn- och ungdomsbok, där Ann-Helén Laestadius och hennes smärtsamt angelägna ungdomsroman Tio över ett, kammade hem vinsten. Om Maja som varje natt vaknar av mobiltelefonens alarm klockan tio över ett. Väskan är packad och Maja är redo att fly för att rädda sig och sin familj, ifall katastrofen är framme och de nattliga punktliga sprängningarna i gruvan, djupt under familjens hus, får marken rämna och hela Kiruna att rasa samman. Sömnen blir bristfällig och på dagarna pockar oron och ångesten på. Allt medan staden och dess lokala pampar trots allt står stadigt. Berättelsen gestaltas av Laestadius med en stark närvaro. På en rak, rapp och skarp prosa.

ANNONS

Det är svårt att känna något annat än glädje över det faktum att Augustjuryn belönar ett författarskap som skildrar livet som ung same och att en brännande aktuell fråga som flytten av en hel stad, berättat ur ett ungt perspektiv får ta plats och vara viktig.

Minst lika briljant är givetvis Lina Wolffs mångbottnade och tredje bok De polyglotta älskarna. Om den våldsvurmade Ellinor som söker erotisk spänning och åker för att finna den i huvudstaden där hon träffar litteraturkritikern Calisto. En minst sagt bristfällig karaktär som har fått förtroendet att läsa ett manus signerat den högt burne författaren Max Lamas. Som hämnd för ett övergrepp eldar Ellinor upp manuset och förvecklingar uppstår.

Ett komplext romanbygge

Berättelsen speglas ur tre olika perspektiv, vilket får De polyglotta älskarna att mynna ut i ett komplext romanbygge med trådar som syr ett lapptäcke över huvudpersonernas liv och litteraturhistoriens dåtid och samtid. Här finns inte ett ord eller en formulering som är överflödig, tillkämpad eller snårig. Läsaren snitslas smidigt igenom denna fartiga och underhållande roman.

Även om både Therese Bohmans Aftonland och Linda Boström Knausgårds Välkommen till Amerika hade varit värdiga vinnare detta rika litteraturår. Att Svenska Förläggarföreningen belönade Nina Burtons Gutenberggalaxens nova, är lika delar självklart som förutsägbart.

ANNONS

I egenskap av Göteborgare höll jag givetvis en tumme för Ulf Karl Olov Nilssons Glömskans bibliotek. Eller för Niklas Orrenius högst aktuella Skotten i Köpenhamn. Även om varken Lars Vilks eller hans konst står och faller med ett Augustpris. Ej heller Orrenius envetna och nyanserade journalistik.

ANNONS