Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roman Polanski hyllar bioupplevelsen

Roman Polanski har gjort fem filmer med sin hustru Emmanuelle Seigner i någon av huvudrollerna. Även om han tycker om att arbeta med henne menar han att det finns åtminstone en negativ sida med det.

- Vi åker hem tillsammans och eftersom det ofta har varit en jobbig dag vill jag glömma bort inspelningen för en stund. Men hon vill prata om hur hon hade det på jobbet, säger Polanski och skrattar.

Här i Cannes visar han ”Based on a true story”, en psykologisk thriller med Eva Green och just Emmanuelle Seigner i huvudrollerna.

När den nu 84-årige regissören möter pressen är han vid full vigör och börjar till och med att själva fördela frågorna.

Under den nästan timslånga presskonferensen hinner han bland annat berätta allt från att han är fascinerad av spökskrivare, ett av filmens ämnen, till att han inte använder Facebook – och hopps att han aldrig kommer att göra det.

Protester

När det blev klart att Polanskis nya film skulle visas i Cannes möttes det av stark kritik – bland annat från Laurence Rossignol, Frankrikes minister för kvinnors rättigheter. Anledningen till reaktionerna är det uppmärksammade rättsfallet 1977 då Roman Polanski dömdes i USA för att ha utnyttjat en 13-årig flicka sexuellt och sedermera flydde landet.

Varken reaktionerna eller Polanskis begäran från tidigare i år om att få veta om han kan återvända till USA utan att hamna i fängelse togs dock upp under presskonferensen.

"Borat"

I stället höll regissören ett passionerat försvarstal för att se film på biograf.

- Folk går inte på bio för bilden eller ljudet, många har ju bra anläggningar hemma. Folk går på bio för att få uppleva någonting tillsammans med andra. Den viljan har funnits sedan urminnes tider. När Walkman kom sa man ”nu blir det aldrig mer livekonserter”. Sedan dess har det blivit fler och fler konserter där hundratusentals människor kommer samman för att få en gemensam upplevelse. Man vill uppleva stora spektakel, säger Roman Polanski.

- Tänk er skillnaden mellan att se ”Borat” ensam och att se den tillsammans med en skrattande publik.