Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Rolling Stones bjöd på rockfest

Konserten inleddes med "Sympathy for the devil" – och avslutades med "Satisfaction". På torsdagskvällen gjorde Rolling Stones sin tjugosjunde spelning i Sverige, och Mick Jagger visade upp sina kunskaper i svenska mellan låtarna.

Rolling Stones har spelat i Sverige 26 gånger tidigare – och när Mick Jagger först klev upp på scenen vid 21-tiden på torsdagskvällen i Friends arena i Solna var det med en glittrig kavaj till tonerna av "Sympathy for the devil".

Direkt efter Jaggers entré dök även Keith Richards, Ronnie Wood och Charlie Watts upp på scenen. Sedan betade bandet av låtar som "It's only rock'n'roll" och "Tumbling dice", men också några låtar från senaste albumet "Blue & lonesome".

RECENSION: Ingenting kan stoppa Rolling Stones

Skämtade på svenska

Flera gånger under konserten frågade Mick Jagger hur publiken mådde, och fick jubel till svar.

- Det är härligt att vara tillbaka i Sverige. Någon som är från Göteborg? Uppsala? Finland? Någon som är från Nobelpriskommittén? frågade Jagger publiken från scenen.

Den glittriga kavajen åkte av tidigt under spelningen, och först en timme in presenterades bandet. Mick Jagger, som redan hade visat sina talanger i det svenska språket mellan flera av låtarna, passade då på att skämta med en av sina kolleger:

- Och den senaste gitarristen från Ikea, Ronnie Wood!

Kort därefter var det dags för Keith Richards att sjunga två låtar: "Happy" och "Slipping away".

"Vilken fantastisk publik"

Det sjöngs med och applåderades, även om publikhavet för det mesta var stilla. När det var dags för "Start me up" kom händerna upp i luften.

- Vilken fantastisk publik, Stockholm, hälsade Mick Jagger från scenen inför den sista låten.

Konserten avslutades med "Satisfaction". Det blev allsång i publiken, och Keith Richards ställde sig på podiet med gitarren.

När bandet hade lämnat scenen efter drygt två timmar dök den klassiska Rolling Stones-tungan upp på de fyra storbildskärmarna med texten "Vi ses snart". Ett par minuter senare sattes fyrverkerier i gång vid sidan av scenen, medan publiken lämnade Friends arena.

Sedan var det dags för två blueslåtar från Rolling Stones senaste album, "Blue & lonesome".

- Det är härligt att vara tillbaka i Sverige. Någon som är från Göteborg? Uppsala? Finland? Någon som är från Nobelpriskommittén? frågade Jagger publiken.

Konserten i Solna är ett av stoppen på bandets Europaturné "No filter", som hade premiär i Hamburg den 9 september och besöker 12 städer innan avslutningen i Paris den 25 oktober. Efter Stockholm väntar Arnhem i Nederländerna på söndag.

Med sig har de ett enormt scenbygge och obligatoriska nummer som "Satisfaction", "Gimme shelter" och "Start me up". Den här gången finns även nytt material i bagaget, förra årets album "Blue & lonesome" med bluescovers.

Scenshowen sägs vara ovanligt avskalad med Rolling Stones mått mätt, med fyra stora videoskärmar med livebilder på bandet som visuell inramning.

Och Jagger, 74, Richards, 73, Wood, 70, och Watts, 76, är i god form om man får tro recensenterna. Aftonbladets Håkan Steen delade ut fyra plus till turnépremiären. "Den här gången gör de i långa stunder den gamla vanliga Stones-showen med en glöd och dedikation som jag sällan hört", skriver han.

Tyska Der Spiegels recensent kallade konserten "en överlägsen prestation" och skriver att gammelrockarna måste ha tillgång till en hemlig trolldryck.