Roligast att skåda hur Anders Bagge beter sig

ANNONS

På tisdag klockan 20.00 är det premiär för SVT:s nya underhållningsprogram Det stora fågeläventyret. I åtta delar ska ett gäng kändisar tävla i folksporten fågelskådning. Till sin hjälp har de varsin expert på området.

Som ingift i en fågelskådarfamilj har jag sett de två första programmen med en egen expert i soffan. Han störde sig på en del, som att nybörjarna tilläts klafsa ut på en strandäng under häckningstid. Så gör du INTE som seriös skådare.

Det är vad som händer när man gör tv-underhållning av ett ämne där folk har specialkunskaper. Minns till exempel expertilskan när kändisar skulle tävla i att dirigera en symfoniorkester i Maestro för några år sedan.

ANNONS

Bred underhållning slätar ut, förenklar, skruvar till och justerar verkligheten. För att det ska bli "bra tv". Det stora fågeläventyret är inget undantag.

En del av tävlingsmomenten hamnar ganska långt ifrån hur det faktiskt funkar när du skådar fågel. Tävlingarna är därtill svårfångade på bild och det är stundtals rörigt och svårt att hänga med som tittare.

Å andra sidan: Det kanske inte är hela världen? Det är ändå roligast att betrakta hur deltagarna beter sig.

Programledaren Martin Emtenäs är som alltid sympatisk och trovärdig, fågelskådarna är lite stelt kompetenta och kändisarna är klädsamt förvirrade.

Tillsammans säljer de in en allmänt nyfiken och bejakande bild av friluftsliv i Sverige. Det görs upp eld, tältas och klagas på snarkande grannar och kyla.

I nästa stund sveper kamerorna över vidunderligt vackra fjällandskap och deltagarna myser vid brasan och bekymrar sig för utslagningstävlingen, eftersom de har blivit vänner på nolltid och livet är ett kollo.

Ganska snabbt börjar jag att dela in dem i underkategorier. Vi har tävlingsdårarna Armand Krajnc och Martina Haag, toppeleven Daniel Norberg, rebellerna Bathina Philipson och Vanessa Falk och så Anders Bagge och Henrik Kruusval som bara är goa och glada.

Interaktionen med fågelskådarna är stundtals ljuvlig tv. Titta bara på hur den unge och smarte Daniel Norberg underkastar sig Donat Hullmanns militäriska drillning, med uppmaningar som "Spana upp i himlen överallt! Leda ur din jävla nacke!"

ANNONS

Eller matematikern och skådaren Måns Karlsson, som instruerar en närmast övertänd Martina Haag med "Det gäller att hela tiden ha fullkomlig situational awareness".

Eller bara ett frustrerat "Där! Där! Där! Bofink! För helvete!" när eleven snubblar runt i buskaget med kameran.

De bjuder så att säga både på sin stora kunskap och på sin lite vrickade nördighet. Jag älskar't! Det är galenskapen som gör oss intressanta.

ANNONS