Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Roger Moore är död

Skådespelaren Roger Moore har dött efter en tids sjukdom. 007-legendaren blev 89 år gammal: "Jag är lyckligt lottad i livet som har haft en så framgångsrik karriär", har han sagt i en tidigare intervju med TT.

Den brittiska skådespelaren Roger George Moore är framförallt känd för sin roll som James Bond som han gestaltade i sju filmer. Bland annat "Leva och låta dö" och "Mannen med den gyllene pistolen". Den sista Bond-filmen blev "Levande måltavla" från 1985.

Via skådespelarens Twitterkonto skriver hans barn att Roger Moore gått bort i cancer efter en kortare tids sjukdom: "Det är med tungt hjärta vi tvingas meddela att vår käre far Sir Roger Moore, har gått bort i dag i Schweiz".

Roger Moore föddes 1927 i Stockwell, södra London. Skådespelarkarriären började år 1944 med en roll i filmen "Caeser och Cleopatra". Det stora genombrottet fick han i tv-serien "Helgonet" som sändes mellan 1963 och 1968 och "Snobbar som jobbar" 1971. Förutom att vara en populär och omtyckt skådespelare var han även en förkämpe för barns rättigheter och utsågs till UNICEF-ambassadör 1991.

Anthony Lake, chef för UNICEF, skriver följande uttalande:

"Världen har förlorat en stor kämpe för barnen och hela UNICEF-familjen har förlorat en god vän. I hans mest kända roll som skådespelare var Sir Roger en symbol för softistikerat lugn. Men i hans roll som UNICEF-ambassadör var han passionerad och en övertygande förespråkare för barn. En gång sa han att det var upp till oss alla att ge barnen en mer fredlig framtid. Tillsammans med Lady Kristina jobbade han hårt för det. Alla vi på UNICEF sänder våra djupaste sympatier till Moores familj och hans många vänner. Han kommer vara djupt saknad."

Roger Moore har flera gånger spelat mot skådespelare från Skandinavien. Bland andra Maud Adams, Britt Ekland, Kristina Wayborn, Mary Stavin och Dolph Lundgren. Dessutom umgicks han genom åren både med det svenska och danska kungahuset. 

"Min Bond är borta, jag fylls av en stor sorg. Roger var sinnebilden av Bond, kvick, sofistikerad, elegant, rolig. Vila i frid", skriver Britt Ekland på Twitter.

Dottern dog i cancer: "Förkrossade"

007-legendaren var gift med svenska Kristina Tholstrup sedan 2002 som är född i Karlstad. Under 2016 dog hans 47-åriga styvdotter Christina Knudsen efter en tids kamp mot cancer.

"Vi är förkrossade. Vi var alla hos henne och omgav henne med kärlek på slutet", skrev den forne James Bond-skådespelaren då på Twitter.

LÄS MER: Moore i sorg efter dotterns död

Svenska Volvo: "Viktig partner"

Dessutom förknippas Roger Moore fortfarande starkt med den Volvo P1800 han kör i tv-klassikern "Helgonet". 

– Jag har förknippats med P1800 i över 40 år nu, och har kört Volvo sedan dess. P1800 var en viktig partner i mitt skådespelarliv, sa han i en intervju med TT förra året.

– Jag är lyckligt lottad i livet som har haft en så framgångsrik karriär, sa han i samma intervju.

LÄS MER: Moore blir aldrig kvitt P1800

 

Texten uppdateras.