Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rockvärlden sörjer Lemmy Kilmister

Lemmy Kilmister, frontman i det brittiska rockbandet Motörhead, har avlidit i cancer 70 år gammal. Han var känd för hitlåtar som "Ace of spades", ett hårt rock'n'roll-leverne och sin raspiga röst. -Jag ser honom som min bror, säger bandets svenske trummis Mikkey Dee till TT.

Mikkey Dee, som tog plats i Motörhead 1992, fick besked om Lemmys cancer dagen innan rockikonen avled.

-Det är chock, uppgivenhet, säger han.

Musikerna blev vänner för 30 år sedan. Dee berättar att första intrycket av Lemmy var att han var "rolig som fan".

-Och det kvarstår. Men man blev lite förvånad under resans gång, över att han var så jäkla stark, duktig och äkta. Han levde och andades rock'n'roll. Jag ser honom som min bror och kamrat, men också läromästare.

Bytte till vodka

Sångaren och basisten Ian Lemmy Kilmister föddes i Staffordshire i England 1945. I sin ungdom spelade han i ett flertal band, och arbetade en tid som roddare åt Jimi Hendrix. I mitten av 70-talet bildade han Motörhead, som sedan dess har släppt 23 album.

Motörheads enda originalmedlem är känd för att ha levt ett hårt liv. Nyligen meddelade han att han av hälsoskäl bytt ut whisky och Coca-Cola mot vodka och apelsinjuice.

Men till slut blev färden till rockhimlen oundviklig. I december berättade Lemmy om sin inställning till andlighet i en intervju med Dagens Nyheter:

-Gud svarar aldrig på dina böner. Det gör rock'n'roll.

"Knivskarp hjärna"

Rocklegendaren har haft en rad åkommor de senaste åren, och flera konserter har ställts in på grund av hans vacklande hälsa. Men beskedet om hans död skakade ändå om rockvärlden.

-Oerhört tragiskt. Lemmy var en väldigt härlig person och Motörheads musik har betytt jättemycket, säger Nicki Wicked, trummis i Crucified Barbara som har turnerat med Motörhead.

Så sent som i början av december spelade Motörhead i Stockholm och Göteborg. Lemmy checkade ut med flaggan i topp, konstaterar journalisten Anders Tengner, tidigare chefredaktör för tidningen Okej.

Han träffade Lemmy flera gånger och beskriver honom som en intelligent och vänlig själ som i mycket levde upp till den rock'n'roll-myt han själv varit med och skapat.

-Han framställde sig gärna som en rinnig farbror, men det fanns en knivskarp hjärna där bakom. Han hade full koll på samtiden och pratade lika gärna om kvinnor och alkohol som andra världskriget.

"Superrått sound"

-Man visste att han skulle stå på scenen tills han dog. Bara den inställningen gör honom till en ikon, säger Ika Johannesson, kulturjournalist och författare till boken "Blod, eld, död: en svensk metalhistoria".

Hon anser att Motörhead är ett av de mest inflytelserika rockbanden genom tiderna, med ett "unikt och superrått sound".

-Lemmy höll stilen i 50 år, han var den hårdaste av dem alla och samtidigt den mest ödmjuke.

Enligt Mikkey Dee är Motörheads era nu över.

-Vi kommer inte att turnera eller göra plattor utan Lemmy. Det vi får göra nu är att hedra honom och bandet genom att fortsätta sprida musiken.

Han berättar att han känner sig "glad och stolt" som har fått stå Lemmy nära.

-Jag vet att han kan höra mig nu, och det enda jag kan säga är: orsaka inte lika mycket oreda på andra sidan som du gjorde på den här, och jag älskar dig.