Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Rocklegendaren Tom Petty är död

Tom Petty är död, uppger hans familj. Den legendariske rockstjärnan somnade in på sjukhus efter att ha drabbats av hjärtstillestånd.

Texten börjar under tv-inslaget

 

"Å Tom Pettys familjs vägnar är vi förkrossade över att behöva meddela vår pappa, make, bror, ledare och vän Tom Pettys alltför tidiga bortgång", säger Pettys manager i ett uttalande, skriver nyhetsbyrån AFP.

Han somnade in fridfullt på sjukhuset i Santa Monica i Los Angeles, omgiven av familj, vänner och bandmedlemmar, uppger managern.

Det var TMZ som var först ut med nyheten att Tom Petty förts till sjukhus under kvällen, till följd av hjärtstillestånd. Enligt TMZ ska Petty ha varit medvetslös och andades inte när ambulanspersonal anlände till hans hem i Malibu. Han fördes till sjukhuset UCLA Santa Monica Hospital. 

När familjen senare fick veta att Petty inte visade någon hjärnaktivitet gav de upp hoppet och de valde att avbryta de livsuppehållande åtgärderna.

Petty avslutade nyligen en stor turné som knöts ihop på Hollywood Bowl förra måndagen.
 

"Varje kväll gick vi av scenen till hans musik"

När uppgifterna om Tom Pettys död kom reagerade världen med bestörtning. Många kända ansikten har visat sin sorg på sociala medier. Jason Isbell beskriver att han inte kan tänka sig ett enda viktigt tillfälle i sitt liv som inte hör ihop med en låt skriven av Tom Petty.

– Det är chockerande, förkrossande nyheter, säger rockikonen Bob Dylan, som var Pettys bandkamrat i Traveling Wilburys, till Rolling Stone.

– Jag hade så höga tankar om Tom. Han var en fantastisk artist, full av ljus, en vän, och jag kommer aldrig att glömma honom.

Sheryl Crow skriver att hon älskar honom och att han finns i hennes tankar.

"En natt när jag var 11, då spelade jag The Waiting av Tom Petty på en jukebox 100 gånger på raken. Älskade den mannens röst och konst. Vila i frid, legend", skriver Kevin Smith.

Skräckförfattaren Stephen King beskriver Tom Pettys bortgång som "fel" precis som "resten av dagen".

"So long Tom!"

Tom Petty sörjs även av svenska kändisar. Bland andra Stefan Holm, Niklas Strömstedt, Per Gessle och Tomas Andersson Wij tog tillfället i akt att hylla honom.

En av de största

Redan på måndagskvällen kom uppgifter om Tom Pettys död, CBS News skrev till en början att polisen i Los Angeles bekräftade att Petty var död. Men polisen skrev senare på Twitter att uppgifterna som lämnades till medier hade lämnats "oavsiktligt".

Rockstjärnan slog igenom med Tom Petty and The Heartbreakers på 70-talet. Bandet, som totalt har släppt 13 album, är känt för låtar som "American girl", "Breakdown" och "I won't back down".

CBS News skriver att Petty gjorde sina sista spelningar i förra veckan, då bandet hade tre utsålda konserter på Hollywood Bowl för att avsluta deras 40-årsjubileumsturné. Inför spelningarna sade Petty till Rolling Stone att de skulle bli hans "sista resa runt landet".

Tom Petty släppte också flera soloalbum, och mellan 1988 och 1990 spelade han med i supergruppen Traveling Wilburys där även Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbinson och Jeff Lynne var med.