Robin Williams
Robin Williams

Robin Williams änka talar ut

ANNONS
|

Sedan 2011 levde Robin Williams tillsammans med den grafiska formgivaren Susan Schneider. Nu talar änkan ut om sin sista tid tillsammans med den Oscarsbelönade skådespelaren, ståuppkomikern, filmproducenten och manusförfattaren. Och hon förstår "till hundra procent" att han valde att ta sitt liv, för att bekämpa den sjukdom som höll på att ta över hans liv. En sjukdom hon i intervjun jämför med ett sjömonster med femtio tentakler, var och en av dem ett symptom för sig."

"Vi levde i en mardröm" säger Schneider i den första intervjun sedan makens bortgång, och tillägger "Om jag hade chansen skulle jag tala om för Robin att jag förlåter honom med hela mitt hjärta. Att han är den modigaste man som jag någonsin känt."

ANNONS

Robin Williams sista roll blev som president Teddy Roosevelt i Shawn Levys komedi Natt på museet: Gravkammarens hemlighet. (2014)

Vid sidan av sina stora framgångar i karriären kämpade Robin Williams i decennier mot återkommande djupa depressioner. I tv-programmet Good Morning America berättade Susan Schneider i tisdags, ett drygt år efter Robin Williams självmord, om deras liv tillsammans, om sjukdomen och sorgen.

I intervjun avslöjar Schneider bland anat att Robin Williams efter sin död fått diagnosen Lewykroppsdemens, en underdiagnostiserad demenssjukdom som uppvisar likheter med såväl Parkinsons sjukdom och Alzheimer.

Numera är Lewykroppsdemens dock en egen diagnos, och enligt svenskt demenscentrum står den för 2–20 procent av samtliga demensfall.

Typiska drag vid Lewykroppsdemens är synhallucinationer, nedsatt förmåga till uppmärksamhet och påtaglig trötthet. Symtomen kan variera från milda till starka under samma dag. Minnesstörningar förekommer, framför allt senare under sjukdomsförloppet, men är inte lika framträdande som vid Alzheimers sjukdom.

Innan sin död fick Robin Williams på grund av sina symptom diagnosen Parkinsons sjukdom. Williams och Schneider började se de första tecknen på att allt inte stod rätt till i november 2013 då skådespelaren drabbades av fysisk smärta, humörsvängningar och irrande tankar.

"Han kunde tala helt redigt ena minuten" berättar Susan Schneider. "...för att sedan, fem minuter senare, säga något som inte alls passade ihop med någonting."

ANNONS

Innan Robin Williams död skrevs han in för att göra en neurokognitiv undersökning, så att läkarna bättre skulle få en helhetsbild och kunna hjälpa honom med hans accelererande hälsoproblem.

Williams gjorde sitt första större framträdande 1977 i en gästroll i komediserien Gänget och jag, en roll som blev så uppskattad att han snart fick sin egen serie, Mork & Mindy 1978.

Hans filmkarriär inkluderar kritikerrosade och prisade filmer som Garp och hans värld (1982), Good Morning, Vietnam (1987), Döda poeters sällskap (1989), Uppvaknanden (1990), Fisher King (1991) och Will Hunting (1997).

Williams Oscarsnominerades tre gånger, och vann också en Oscar för sin skådespelarinsats i Will Hunting, där han spelade mot Stellan Skarsgård.

Läs intervjun med Susan Schneider här.

ANNONS