Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Robin Bengtsson vann Melodifestivalen

Freakin' beautiful! Efter sex veckors glitter, glamour och skoningslösa utslagningar står det äntligen klart. Sveriges representant i Eurovision song contest 2017 blir Robin Bengtsson.

– Jag är helt chockad. Det här trodde jag verkligen inte, säger Robin Bengtsson till GP efter finalen.

I handen håller han sin sångfågel-trofé och ett fång blommor, stort som ett bildäck.

– Mitt mål har ju varit att hamna på topp fem hela tiden, som förra året. Allt annat har jag sett som en ren bonus.

Under veckan som gått har han inte känt någon segervittring över huvud taget. Robin fanns med bland segertippningarna redan från start, men överskuggades av de stora favoriterna Nano och Wiktoria. Efter internationella juryns röster hamnade dock Wiktoria oväntat långt ner på en åttonde plats, medan täten intogs av jokern i leken: Robin Bengtsson. 

– Det var först när de ropade upp mitt namn som jag fattade på riktigt vad som hade hänt.  Nu ska jag festa långt in på småtimmarna, bara njuta av det här och dansa. Och krama om alla människor som jag har jobbat med.

Hur kan du verka så lugn efter någonting sånt här? 

– Det är jag inte egentligen. Det är först nu jag är nervös faktiskt. Jag har inte varit det på hela veckan. Men det är väl chocken. 

Om svenska folket hade fått bestämma skulle det ha varit Nano som skickades till Kiev för att tävla. Hans Hold on fick flest röster av publiken. När resultatet ropades ut inför 27 500 i Friends arena och flera miljoner tv-tittare, var det  dock uppenbart att den internationella juryns val brädat hemmaröstarnas.

Men Robin Bengtsson fick många röster också, och hamnade på en hedrande tredjeplats hos tittarna.

– Jag är så tacksam för alla som har tyckt om låten och röstat. Än har jag inte hunnit tänka på Eurovision, men jag ser fram emot att vinna tävlingen åt Sverige.

När tror du att pulsen kommer ha hunnit gå ner?

– När jag somnar kanske. 

Vila kan han behöva. Efter Eurovision väntar ett hektiskt år, med en ny EP i maj och turné med Diggiloo-gänget under sommaren. Även Wiktoria och programledaren David Lindgren är bokade för programmet.


Robin Bengtsson ska tävla för Sverige 9 maj i Kiev, Ukraina.  Det blir den 62 upplagan av Eurovision sedan starten 1956. Inräknat semifinalerna är det totalt 43 länder som tävlar om förstaplatsen. 

 

Initialt skickade GP en nyhetspush om att Nano vann Melodifestivalen. Det stämmer alltså inte och vi ber om ursäkt för det. Vinnaren av Melodifestivalen 2017 blev Robin Bengtsson med bidraget ”I Can't Go On”.