Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Robin Bengtsson tänker gå hela vägen i Kiev

Den här gången ska ingen kalla honom Dressmann. Robin Bengtsson från Svenljunga har med sig två skräddarsydda italienska kostymer till Kiev. På tisdag tävlar han för Sverige i Eurovision.

Det var en Oscar Jacobson-kostym som Robin Bengtsson hade på sig när han sjöng hem vinsten i Melodifestivalen. Det hindrade inte Twitter från att skämta om att han och bidraget påminde om reklam för den lågprisprofilerade herrbutiken.

”Är lite förvirrad nu men vann just Dressmann-reklamen årets Mello?” skrev till exempel författaren och komikern Jonas Gardell.

Robin Bengtsson är alldeles för slipad för att klaga på retfulla kommentarer på sociala medier, men han går igång lite på frågan om han ska ha samma kostym i Eurovision.

- Nej, nu har jag faktiskt sytt upp två kostymer hos en skräddare i Neapel. De är i lite glansigt kashmirtyg, en turkosblå och en ceriselilarosa.
 

Så nu ska ingen kunna kalla dig Dressmann?
- Nej, hehe.

Statistiskt dåligt startnummer

I övrigt är numret sig likt. De fem rullbanden skickades till Kiev en hel månad i förväg för att säkert vara på plats inför repetitionerna. Robin Bengtsson och hans dansare kommer att inleda framträdandet (ja, faktiskt hela Eurovision då Sverige har startnummer ett) ute i kulisserna och sedan promenera upp på den stora scenen i International Exhibition Centre i Kiev.
- Det ska bli väldigt häftigt. Tydligen är det statistiskt sett inget bra startnummer, men jag tror att det passar vår låt. För att vinna måste man ändå slå allihop.
Är du rädd för att misslyckas i Kiev?
- Nej, jag är verkligen inte det. Jag tror att vi kommer gå till final, men om det blir total flopp så känner jag mig inte så himla nojig över det. Jag vet att det skulle bli skriverier i två dagar, sen är det bortglömt. Det tar inte hårt på mig.
- Det jag är nervös för är att jag inte ska prestera så bra som jag själv vill.

Gjorde comeback som B Robin

Risken för det är knappast överhängande. Robin Bengtsson har övat på sitt framträdande så att han kan köra det med förbundna ögon.
Med samma milda envetenhet slipade han på sitt artisteri under de långa åren mellan 2008, då han som 18-åring medverkade i Idol, och 2016, då han kom från ingenstans och slog till med en femteplats i Melodifestivalen med låten Constellation price.
Redan 2013 försökte sig på en comeback med artistnamnet B Robin, men det ville sig inte riktigt. Hyran betalade han genom kontorsjobb där han sålde telefonilösningar till företag.
- Jag har ändå hållit på med musik hela tiden, fast jag oftast inte kunnat leva på det. Direkt efter jobbet har jag gått till studion, skrivit och spelat. För att det är roligt.
Hade det varit annorlunda om du varit 18 år när du vunnit?
- Jag tror att den Robin hade haft lite lättare för att sväva iväg och inte ha kvar fötterna på jorden, fast för att vara 18 år var jag ganska lugn redan då.

Märkligt ostressad

27-årige Robin Bengtsson framstår som genomproffsig och nästan märkligt ostressad mitt i Eurovisionstormen. Det gör arbetet lättare för teamet runt honom, de behöver inte kämpa för att skydda artisten och få honom att hålla fokus.

Samtidigt gör coolheten honom lite svåråtkomlig. Vi träffas för en intervju hos skivbolaget i Stockholm inför avresan till Kiev. Robin Bengtssons blick är tveklöst intelligent och han är lättpratad, samtidigt som det känns som att han går lite på autopilot. Det blir många intervjuer på kort tid.

Han rabblar vant upp allt han gjort efter Melodifestivalen: Promotionspelningar på Eurovisionfester i London, Tel Aviv, Amsterdam och Aten. Intervjuer. Tid i studion för att "få fram nytt material" och spela in en akustisk version av I can't go on. Och mitt i alltihop en kickoffresa till Mallorca med hela Diggiloo-gänget inför sommarens turné.

Friade på Island

Och så hann du fria till din flickvän Jennie Salte på Island. Var det planerat?
- Inte att göra det just nu, det är något jag har tänkt på ett tag.
 

Men du hade med dig ringen?
- Ja, men det var lite spontant med hela resan.
 

När blir det bröllop?
- Ingen aning. Vi har inga konkreta planer än.
 

Så inget spontant bröllop i Kiev?
- Nej, haha.

"88 procent som inte röstade på Nano"

I Melodifestivalen blev Robin Bengtsson de internationella jurygruppernas favorit. Hos svenska folket var han "bara" trea, vilket gav en del rubriker om att Nano var den rättmätige vinnaren, eftersom han var tittarnas val.

Robin Bengtsson suckar lite, men visst har han detaljstuderat Mellosiffrorna.
- Det var ändå så jämnt och det är där någonstans som den internationella juryns funktion ska ticka in. Jag tror att Nano fick 12 procent, Wiktoria 10,9 och jag 10,6. Det var fortfarande 88 procent som inte röstade på Nano.
 

Oj, det där hade du koll på. Nördar du lätt ner dig i saker?
- Ja, absolut. Jag är lite kontrollfreak.
 

Vad var du bäst på i skolan?
- Det var inte matte, utan språk, framförallt svenska, och samhällskunskap. Alla nutida ämnen var kul och så tyckte jag historia var jättetråkigt. Jag tyckte det var alldeles för mycket fokus på historiska händelser och för lite på sådant som man behövde veta om samhället nu idag.
 

Apropå det – hur mycket har du läst på om Ukraina?
- Litegrand, men jag tycker det är en väldigt komplicerad konflikt som det är svårt att ta ställning i. Jag har läst på FN:s informationssida, men efter det vet jag fortfarande inte vad jag ska ta ställning till. Färskast i minnet är att det är en massa oroligheter på Krimhalvön och konflikt om det ska vara ukrainsk eller rysk mark.

Konflikten har ju blivit en del av Eurovision, i och med att den ryska artisten inte släpps in?
- Det tycker jag är jättetråkigt. Jag tycker inte att det ska behöva påverka en sådan här tävling, som i mina ögon ska stå för en gemenskap i Europa. De som arrangerar Eurovision kan såklart inte gå förbi ett lands lagar, men jag tycker det är tråkigt att Ryssland inte får vara med.

Sonen William har en egen motocross

De få stunder Robin Bengtsson har ledigt försöker han vara hemma hos sin sambo och sin son William 3,5 år. Senast dagen före intervjun var de båda ute och körde motocross, Robin Bengtsson tävlade som ung och sonen har givetvis en egen liten hoj.
 

Är du duktig på att släppa jobbet och slappna av?
- Nej. Det är svårt att låta bli att sitta och mejla och kolla på mobilen. Nu har det varit väldigt hektiskt ett tag, men någonstans är det ändå extremt roligt.
 

Det vill till att din omgivning är förstående för att du är inne i bubblan?
- Ja, och jag är inne i den nästan dygnet runt nu.

Den där grundmurade tryggheten och det lågmälda självförtroende tror han kommer från uppväxten i lilla Svenljunga, där det mesta tycks ha glidit på friktionsfritt.

Pappa Claes: "Nästan överdrivet"

Robin Bengtsson hade det nästan märkligt lätt för sig, det tycker till och med hans pappa Claes Bengtsson.
- Han har alltid varit väldigt snäll och lugn, nästan överdrivet. Och han har alltid varit en sådan som gått hem överallt, alla gillar honom. Jag kan inte påminna mig att han har varit ovän med någon, säger Claes Bengtsson.

Pappa och mamma, farbror och faster, ett gäng kompisar och sambon kommer alla att åka till Kiev för att heja på Robin Bengtsson.

Lillasyster Julia: "Det var väldigt mycket Robin, Robin, Robin"

Men inte lillasyster Julia Bengtsson. Hon är höggravid och ska föda sitt första barn i dagarna. Hon är också den som vittnar om att det ibland har varit lite jobbigt att ha Robin Bengtsson som storebror.

- Han har ju DET, han är bra på allt han tar sig för, det är så orättvist, säger hon och förklarar hur det var att börja gymnasiet och ha sin storebror i trean på samma skola, samtidigt som han slog igenom i Idol.

- Det är ju en tid i ens liv när man är lite skör och det var väldig mycket Robin, Robin, Robin. Jag får väl erkänna att jag var lite missunnsam, men det var nog inget jag sa till någon, inte till Robin heller.
 

Jag har hört att han är rätt usel på fotboll?
- Ja! Det är han faktiskt jättedålig på, han kan verkligen inte fånga en boll. 

Syskonrivaliteten har hon dock lagt bakom sig.
- Idag är det ju bara helt fantastiskt, nu vill jag bara skryta om honom.

Skulle bli sur om han åker ut

På tisdag är det vinna eller försvinna för Robin Bengtsson. Tio bidrag går vidare till final, åtta slås ut. 
 

Du är så cool att det verkar som att det inte spelar någon roll för dig om du åker ut eller vinner. Men du har ju tävlat i motocross. Du måste väl ha vinnarskalle?
– Jo, det har jag. Men jag kan inte göra så mycket mer än att se till att jag är på topp. Det är en så knepig grej att tävla i musik, att försöka få någon att tycka om dig, jag försöker inte lägga så mycket vikt vid det. Om du känner att det handlar om ditt eget värde som person så mår du inte bra. Jag skulle inte ta det personligt om jag åker ut ur semifinalen.
 

Du skulle bli sur?
- Ja, självklart. Men då vet jag att okej, nu blir jag besviken och sen så går man vidare med livet.
 

Motsatsen, då, om du vinner alltihop. Vill du verkligen det?
- Ja, absolut! Det känns helt möjligt att det skulle kunna bli så. Det skulle ju vara helt fantastiskt.