Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Pettersson lämnar återbud till Sommar i P1 på grund av sin depression. Arkivbild.

Robert Pettersson ställer in sitt sommarprat

Artisten Robert Petterson ställer in sitt program i Sommar i P1. De senaste 20 åren har bara ett fåtal Sommarvärdar hoppat av. De flesta är väldigt måna om att kunna genomföra programmet, säger programchefen Bibi Rödöö.

Robert Pettersson, som sjunger i banden Takida och Stiftelsen, skulle ha sommarpratat på fredag, men tvingas nu tacka nej på grund av den depression som han periodvis lider av.

"Jag är ledsen att jag inte kan medverka i år, men hoppas att jag får möjlighet att återkomma vid annat tillfälle", säger han i ett pressmeddelande.

Dorsinrepris ersätter

I stället sänder Sveriges Radio skådespelaren och komikern Henrik Dorsins sommarprat från 2012.

LÄS MER: Här är årets alla sommarvärdar

- Vi vet att det var otroligt uppskattat. Han lade ner otroligt mycket tid och kärlek på det här programmet. Det är som en kabaré, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Under de drygt 20 år som hon har jobbat med programmet har det drabbats av ett fåtal återbud. Det skedde till exempel när skådespelerskan Lena Nyman hoppade av 2006 och ersattes av Bo Nilsson, som var chef för Liljevalchs konsthall. Men den här gången var det inget alternativ att sätta in en ersättare.

- I det här fallet var det så pass kort tid innan och det kändes för kort att ge uppdraget till någon annan, säger Bibi Rödöö.

Måna ställa upp

Att ha bandade program i reserv är ingen bra lösning, anser hon, eftersom det är så sällan någon Sommarvärd ställer in. De som har tackat ja till att medverka i programmet är oftast väldigt måna om att genomföra det.

- Det har hänt under årens lopp att folk sänt med hög feber. Författaren Kajsa Ingemarsson tappade rösten precis före sändning, så hon kraxade sig igenom sändningen, säger Bibi Rödöö som jämför engagemanget hos Sommarvärdarna med skådespelare som gör allt för att kunna genomföra en föreställning.