Riskfyllt köpa biljetter i andra hand

ANNONS

Biljetterna till sommarens jättekonserter på Ullevi tog slut fort, precis som väntat. Och precis som väntat dök det upp mängder av biljetter på andrahandsmarknaden. Redan innan de officiella släppen kunde fans boka biljetter via sajter som Slutsålt.se. Företaget garanterar bra platser på konserter med stjärnor som AC/DC och U2, men för att slippa köa tvingas fansen betala dyrt.

En juste affär kanske, om man vill vara säker på att inte missa sin stora idol, men vad företaget inte nämner är att kunder som köper i andra hand tar en stor risk. Biljetter som köps i andra hand kan bjuda på en rejält otrevlig överraskning eftersom det ursprungliga försäljningsavtalet med biljettombudet Ticnet ger arrangören rätt att riva second hand-biljetter.

ANNONS

Konsumentverket utreder just nu anmälningar mot företagen Biljett 24, Biljett nu, Slutsålt och Biljettshop. Det är bland annat Ticnet och Svenska fotbollförbundet som ligger bakom anmälningarna. De anser att biljettföretagen använder falsk marknadsföring när de utlovar biljetter som ännu inte är släppta.

De anmälda företagen agerar främst på internet och är bland de absolut största på andrahandsmarknaden.

- De bryter inte mot lagen, det är inte olagligt att sälja biljetter i andra hand. Det vi utreder nu är om de bryter mot det avtal som man ingår när man köper biljetter från Ticnet, Svenska Fotbollförbundet eller Live Nation, säger Cecilia Norlander, som arbetar på Konsumentverket.

Enligt henne är det många som köper biljetter i andra hand utan att vara medvetna om att de kan bli stoppade vid arenan. I de köpvillkor som finns på de fyra företagens hemsidor finns heller ingen information om den risken.

- Statistiskt sett är chansen att åka dit inte så stor, men konsekvensen blir allvarlig om man gör det. Om vi har bevis för att köpvillkoren har brutits så kommer vi att riva biljetterna i dörren, säger Ticnets vd, Mats Brandt.

Enligt Mats Brandt kommer kontrollen på arenorna bli hårdare i sommar och snart kan vi se det första svenska exemplet på helt personliga biljetter.

ANNONS

Systemet med personliga biljetter användes på försök när Eagles spelade på O2 arena i London och tonårsidolen Miley Cyrus kommer att använda personliga papperslösa biljetter under sin stundande USA-turné. I princip blir det omöjligt att sälja biljetter vidare när de inte finns annat än i ett datorsystem. För att komma in på Miley Cyrus shower i USA krävs inte bara id-kort utan även det kontokort som använts för betalningen.

- Det här är en avvägning som kommer att tvingas göra. Det är ju inte alla artister och arrangörer som vill ha personliga biljetter, men i framtiden måste vi kanske ta steget fullt ut, säger Mats Brandt.

Stora pengar på andrahandsmarknad

ANNONS