Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Risk för åskoväder på Håkans konsert

Under lördagen väntas kalla vindar dra in över Göteborg och mota bort den härliga sommarvärmen. Det blir regn med inslag av åskskurar, enligt Forecas prognos. Frågan är om ovädret hinner dra undan innan Håkan Hellström går på scenen på Ullevi.

Under de senaste dagarna har Göteborg kunnat gotta sig i medelhavsvärme. Det har till och med varit varmare här än i Spanien

Men under lördagen tar sommarvärmen adjö. Då kommer kalla vindar att dra in över Västra Götaland, enligt Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

– Den här kallfronten motar bort den varma luft som Göteborg njuter av nu. Det är ett stort paket med regnskurar med inslag av åskskurar som drar in någon gång under lördagen.

Som Forecas prognos ser ut just nu finns det chans att molnen spricker upp framåt kvällen. Men det är långt till lördag i meterologiska sammanhang. Om det blir regn eller inte under Håkans spelning på Ullevi beror på hur väl ovädret håller tidtabellen.

– Frågan är om ovädret hinner dra undan konserten. Just nu ser det ut som att vädret blir klarare framåt åtta på kvällen. Men om den här kallfronten drar in långsammare så skjuts ovädret upp. Det är många små detaljer som spelar in i hur snabbt ovädret drar ner. 

Kallfronten har dragit ner över Sverige ända från Ishavet. Om den segar sig finns det alltså risk för riktigt ruskväder även framåt kvällen. 

I nuläget är det också svårt att se var regnskurarna kommer att hålla i sig. Men lördagskvällen blir antagligen mycket kallare än de ljumma sommarkvällar som vi njutit av de senast dagarna. 

– För några dagar sedan i Göteborg var det 22 grader klockan 23 på kvällen, men så blir det inte på lördag. Då blir det runt 15 grader, och under natten någon grad kallare, säger Nitzan Cohen.

Senast i går drabbades Göteborg av ett åskoväder. Det åskovädret berodde på att ostadiga vindar drog in från Polen. Eftersom det var så varmt på marken skapades spänning i luften. Enligt Nitzan Cohen ser det ut som att väderkartan sprängs över Göteborg just då.

– Det är som att någon trycker på en knapp och det bara säger pang.