Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Syrén. Pressbild.

"Ring så spelar vi" firar med Marinens musikkår

I 50 år har lyssnarna ringt in till SR:s "Ring så spelar vi" på lördagsmorgnarna och önskat låtar. Det firas med en direktsändning från Karlskrona där Marinens musikkår och solisterna Viktoria Tolstoy och Linus Norda sätter extra guldkant på jubiléet.

- Det hänger ihop med att Karlskrona fyller 20 år som världsarvsstad och då tyckte vi att vi kunde lägga vårt jubileum här också. Och då lyfte vi fram Marinens musikkår som är en stolthet här, så de spelar live alla önskelåtar i morgon, säger programledaren Lisa Syrén.

Programmet som sändes för första gången den 20 april 1968 är ett av Sveriges Radios populäraste och har runt 1,6 miljoner lyssnare varje lördag.

Lisa Syrén minns med värme alla lyssnarsamtal under årens lopp.

- Det har varit en väldigt rolig resa och jag är tacksam att jag har fått förtroendet så pass länge. Jag tog över programmet 1996 och har sedan dess kunnat fördubbla lyssningen och modernisera programmet med varsam hand, och lyssnarna har följt med, säger hon.

Närhet till lyssnarna, trygghet, och att få dela med sig av sin älsklingsmusik tror Lisa Syrén är faktorer bakom framgångskonceptet. Även nere i Europa är "Ring så spelar vi" ett mediefenomen: det finns inget annat radioprogram i hela Europa som når lika många av sina landsmän procentuellt sett, enligt Sveriges Radio.

- Det är en trygghet, det är något som kan bestå i den här föränderliga världen. Det är något magiskt i att kunna tillhöra flocken. De allra trognaste lyssnarna är utlandssvenskarna som springer upp mitt i natten för att lyssna på programmet när det sänds i Sverige, säger Lisa Syrén.