Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Ringöns industrier kan andas ut – ett tag

Många av de som är verksamma på Ringön välkomnar intresset för området. Men med brobygge och ny detaljplan vågar de inte ta något för givet.

En av de första skyltarna man ser efter att svängt ner på Ringögatan efter Frihamnsmotet är Smyrnakyrkans second hand. De har funnits på Ringön i över 25 år.

– Det klart man undrar vad som kommer att hända och om våra kunder kommer att komma fram hit, säger föreståndaren Pernilla Olsson. 

Det tar ungefär fem minuter att gå från Frihamnens spårvagnshållplats. Det funkar för de flesta av deras kunder. Andra, mest de som bor på Hisingen, kommer med bil.

– Fler bussar vore bra förstås, säger Pernilla Olsson. Just nu går ju bara industribussarna måndag till fredag.

Ändrat sig om gatukonst
En gata närmare vattnet ligger Järnmalmsgatan. I maj 2015 drog Anna Bergman på Järnhallen, Ringöns relativt nya konsthall, igång projektet att utsmycka husfasaderna där med gatukonst. Fastighetsägarna fick själva betala arvode till konstnären om de ville ha en målning. 

Matz Thorson, delägare och vd på Metallservice AB, tackade nej den gången.

– Vi visste inte riktigt var det var då, men det blev kanonfint. Kör de en vända till är vi gärna med.

Metallservice valde gjorde en stor investering i sina lokaler redan 2010, trots att de bara hade åtta år kvar på sitt tomträttsavtal. Nu gäller avtalet till 2045, efter att Göteborgs stad valt att förlänga alla tomträtter på Ringön.

– Jag misstänker att kommunen egentligen ville säga upp avtalen, men att de insåg att det inte hade gått att hitta ersättningslokaler till alla, säger Matz Thorson.

Tror på bostäder
Han gillar annars det som händer på Ringön nu, att reklambyråer och konstnärer flyttar in. Men på sikt tror inte Matz Thorson att industrierna kommer att finnas kvar. 

– Det blir nog bostäder här med så småningom.

En av Metallservice kunder är Lundby Plåt AB, i andra änden av Järnmalmsgatan. Ägaren Gert Guldbrand har två stora målningar på sitt hus, av konstnärerna Dano Django och Pärra Andreasson. Hans förtroende för kommunen är naggat i kanten efter det som hände med hans förra lokal.

– Vi var tvungna att flytta på oss när Röde Orm skulle byggas. Till slut fick vi ut ungefär hälften av vad byggnadens värde ersättning.

Det är skillnad den här gången. Att politikerna har fattat ett aktivt beslut att förlänga tomträtterna och inkludera fastighetsägarna betyder mycket. Gert Guldbrand vill vara kvar på Ringön så länge det går. Det centrala läget gör att han har lika långt till alla kunder i Storgöteborg. Och han gillar att det händer något där nu.

– Den tillåtande planen för Ringön gör att det är större chans för oss att vara kvar.

Ovissheten värst
Även längre bort längs kajen är man försiktigt positiva till kommunens inställning. Tomas Chrysander på Båtakuten minns diskussionerna om den nya brons höjd, som riskerade att påverka vilka segelbåtar som skulle ta sig in till hans kaj. Då var det ingen som lyssnade, kände han.

– Nu säger de att de vill ha en liten industristad, vilket vi faller under. Men i det långa loppet tror jag att vi som är här är för små för att kunna påverka något.

Det är just ovissheten som är värst, tycker de flesta. Sofija Azizaj på lunchrestaurangen Sara's husmanskost tänker på de besparingar familjen lagt på restaurangen de senaste fyra åren.

– Vi har fått bygga upp det här från grunden, säger hon.

Vill ha kvällsöppet
Deras fastighet ägs av intilliggande Rancold, så Sofija är inte uppdaterad om den senaste utvecklingen. Hon hoppas att den nya detaljplanen ska innebära att de får ha öppet senare.

– Som det är i dag kan vi ha öppet mellan 11 och 14. Jag skulle gärna kunna ha öppet på kvällar och helger.