Gunilla Larsson och Robert Hannouch spelar Eivor och Abdu i pjäsen om flyktingvågen 2015 i Sverige. Pressbild.
Gunilla Larsson och Robert Hannouch spelar Eivor och Abdu i pjäsen om flyktingvågen 2015 i Sverige. Pressbild.

Riksteatern fångar upp flyktingvågen

Riksteatern tar sig an den stora flyktingvågen 2015 i höst. "När vi träffade varann" är ett nyskrivet drama om Eivor och Abdu och om nödvändigheten i att inte lämna varandra i fred, berättar regissören Joakim Rindå.

ANNONS
|

Han har själv skrivit texten tillsammans med kollegan Ninna Tersman. En stor del av materialet har de samlat in under resor runt om i landet. Eivor och Abdu är påhittade utifrån historier som de hört, men ändå tänkta att samla upp det som händer just nu.

- Det här är berättelser som skrivs på väldigt många platser, i synnerhet på mindre orter. Det är ju i de mindre samhällena som vi har förmåga att integrera oss i varandra på helt andra sätt än i de stora städerna där segregationen är inbyggd i stadsplanen, säger Joakim Rindå.

ANNONS

Cykelkurs

Det är i samhällen som Nora som ideella krafter samlas på en parkeringsplats en gång i veckan för att lära flyktingkvinnor att cykla. Ändå är Eivor (som spelas av Gunilla Larsson) inledningsvis ingen av de här många engagerade som Joakim Rindå har träffat. Eivor tror på politiken, inte på att bre smörgåsar åt ensamkommande flyktingar. Men när hon halkar med matkassen och får hjälp av den ensamme Abdu (Robert Hannouch) ramlar hon in i hans liv, och han i hennes.

- Nu upptäcker hon också det som politiken inte förmår att göra.

Joakim Rindå vill med pjäsen lyfta det som han inte tycker ryms i nyhetsrapporteringen och debatten som fokuserar på problem och påfrestningar.

- Det är det som händer mellan Eivor och Abdu som inte ges utrymme, allt det där som vi har all förmåga inte bara att klara av utan också att växa utifrån. Vi får viktiga relationer med andra människor och nya perspektiv på oss själva.

ANNONS

Dennis Lyxzén

Riksteaterns höstrepertoar rymmer även en turné med Nina Persson, Kristin Amparo, Dennis Lyxzén med flera i "Medborgarbandet" från Malmö stadsteater. För Riksteatern gör de en version av den hyllade politiska kabarén "Vinnaren tar allt" som spelats i vår i Malmö.

Dessutom sätter teaterchefen Måns Lagerlöf upp "Några av oss", en sann berättelse om några pojkar i Theresienstadt som gör en tidning om livet i koncentrationslägret. Under två års tid gör de 83 nummer innan redaktören Petr Ginz, 16 år, förs till Auschwitz gaskamrar.

TT

Fakta: Riksteaterhösten i urval

  1. "Medborgarbandet" med bland andra Nina Persson, Kristin Amparo, Dennis Lyxzén gör en Riksteaterversion av sin politiska kabaré "Vinnaren tar allt". Premiär 24/8 i Luleå.
  2. "Hot Brown Honey", australisk musikföreställning med burleska inslag och krossade stereotyper. Nordenpremiär 7/9 i Stockholm, därefter turné.
  3. "Jord", amerikanskt familjedrama om fadern, sonen och jorden vi ärvde. Samarbete med Östgötateatern. Premiär 11/9 i Lund.
  4. "Några av oss", nyskrivet drama baserat på den verkliga historia om några pojkar som under två år lyckades göra en tidning i koncentrationslägret Theresienstadt. Urpremiär 15/9 i Hallunda.
  5. "När vi träffade varandra", nyskrivet drama av Joakim Rindå och Ninna Tersman om flyktingvågen 2015 i Sverige. Urpremiär 30/9 i Gnosjö.
  6. "Polarfararna", nyskrivet humoristiskt katastrofdrama av Åsa Johannisson som under sex veckor hämtade inspiration på isbrytaren Oden. Urpremiär 13/10 i Gränna.
  7. "Episod" av Lars Norén och i regi av Sofia Jupither hyllades efter premiären i Malmö och skickas nu ut på turné. Premiär 30/9 i Skellefteå.
  8. "Shirley Valentine" med Maria Lundqvist från Maximteatern turnerar med start 3/10 i Askersund.
  9. "Thundersruck", dansföreställning om elektricitet av Stina Nyberg, premiär 20/10 i Malmö.
  10. "Biet i huvudet" heter den tyske dramatiken Roland Schimmelpfennigs första barnpjäs som handlar om att fly verkligheten. Premiär 20/9 i Hallunda.

ANNONS