Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Rikard Wolff är död – blev 59 år

Skådespelaren Rikard Wolff är död. Han blev 59 år gammal. ”I dag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”, står det på artistens Instagram.
Artisten och skådespelaren Rikard Wolff är död. Det bekräftar hans agent för Ekot på fredagseftermiddagen.

Rikard Wolff led sedan en tid tillbaka av lungemfysem. Förra veckan skrev han på sitt Instagramkonto att han varit inlagd på sjukhuset sedan i augusti. Sjukdomstillståndet har lett till att han behövt ställa in många av sina inbokade framträdanden, bland annat ett antal konserter, samt hela sin planerade turné Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel. 

Led av kronisk sjukdom

 

– Det är en kronisk sjukdom som är ganska krånglig och tvingar mig till stora anpassningar. Jag är oerhört beroende av planering och logistik och har alltid en assistent som hjälper mig när jag reser. Jag har inte råd med något slarv längre, har Wolff tidigare berättat för Aftonbladet. 

”I dag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”, står det att läsa på artistens Instagram; en hälsning från hans anhöriga.

 

Idag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla❤️

Ett inlägg delat av Rikard Wolff (@rikardwolff)

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin var nära vän med Rikard Wolff sedan de först träffades på Skara skolscen.

– Han hade precis kommit fram till att han var homosexuell och det var samma sak för mig. Skara var en liten stad och skolscenen blev ett ställe som jag kunde gå till och andas. Rikard blev väldigt viktig för mig i den processen, minns Elisabeth Ohlson Wallin.

Senare skulle Elisabeth Ohlson Wallin komma att fotografera Rikard Wolff vid många tillfällen.

"Kameran tyckte om Rikard"

– Kameran tyckte om Rikard så det blev alltid bra bilder. Han var rolig att fotografera, minns Ohlson Wallin som satt i bilen när hon nåddes av dödsbudet.

– Det första jag hörde var hans fina skratt, visst är märkligt? Men Rikard hade alltid nära till skratt.

Elisabeth Ohlson Wallin visste att Rikard Wolff var svårt sjuk sedan länge, men kände stor respekt för att han ville hålla det så privat som möjligt.

– Han arbetade in i det sista, precis som exempelvis Edith Piaf gjorde. Det är fint, tycker jag.

Vad lärde du dig av Rikard?

– Framförallt lärde han mig om mod. Rikard var alltid öppen med vem han var och berättade om sina känslor, sorger och förälskelser. Han betydde mycket hbtq-rörelsen och det spelade stor roll att han var folkkär och älskad av alla. 

Wolff fick sitt stora genombrott med filmsviten Änglagård av Colin Nutley och är för de yngre generationerna också känd som den svenska rösten till lejonet Scar i Disneys storfilm Lejonkungen.

Han hade en lång musikalisk karriär bakom sig, och har bland annat gjort hyllade tolkningar av annat Edith Piaf och Jacques Brel.

Fler profiler saknar Rikard Wolff.

– Det känns väldigt sorgligt att han är borta. Rikard Wolff hade en unik röst. Det finns få som har hans tajming och hans sätt att behandla text, säger artisten Emrik Larsson.


– Han har gett mig stora konstnärliga upplevelser men också inspiration till att göra många olika saker utan att vara rädd, han har varit en stor inspirationskälla genom sitt sätt att uttrycka sig på scen. Att han var helt trygg i att vara öppet homosexuell tror jag har varit väldigt viktigt för många.

Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare vid Göteborgs stadsteater lärde känna Rikard Wolff under studietiden i Malmö.

– Rikard Wolff gick sista året på Malmö scenskola när jag sökte in där, han var min motläsare. Jag minns hans värme, säger Stenshäll och fortsätter:.

– Det är med stor bestörtning jag hör att han gått bort, en av våra absolut varmaste och finaste människor och skådespelare.


– Jag har följt honom genom åren och sett nästan alla hans föreställningar. I alla roller, goda som onda lyser alltid en varmt hjärta igenom. Det är unikt. Även om allt var på liv och död höll han upp kärleken som en fana.

Ett av Rikard Wolffs sista genomförda åtaganden var en roll i det här årets julkalender Jakten på tidskristallen, med Eva Rydberg och Kodjo Akolor. Den har premiär 1 december.