Richards om sex, droger och rock

ANNONS
|

I sin självbiografi berättar Keith Richards öppenhjärtigt om fängelsevistelse, drogmissbruket, affärerna och det minst sagt komplicerade förhållandet till Mick Jagger.

Läsare som hoppas på sex, drugs and rock 'n' roll lär knappast bli besvikna på Keith Richards memoarer "Livet" som ges ut den 26 oktober. Boken ges ut samtidigt även i Sverige.

I utdrag ur den 527 sidor långa boken som publicerats i musiktidskriften Rolling Stone och i brittiska The Times berättar Keith Richards om hur polisen gjorde husrazzia i hans lantgård Redlands en kall februarimorgon 1967 efter en LSD-präglad fest.

-Det knackade på dörren och jag tittade ut genom fönstret. Där stod en hel bunt dvärgar klädda i samma sorts kläder. Det var poliser, men det fattade jag inte.
Fängelse

Så Keith Richards bjöd in poliserna som sökte genom huset medan han, Mick Jagger och övriga gäster sakta kom ner på jorden igen.

ANNONS

Richards dömdes senare till tolv månaders fängelse för innehav, en dom som slutade med ett dygn i Londonfängelset Wormwood Scrubs.

Fängelsevistelsen var ingen höjdare men visade sig bli en PR-framgång för bandet.

-Domaren lyckades göra mig till en slags hjälte över en natt. Jag har försökt leva upp till det ända sedan dess, säger han i memoarerna, som skrivits tillsammans med den brittiske författaren James Fox.
Anita förförde

I väntan på domen flydde Keith Richards landet tillsammans med bandets gitarrist och grundare Brian Jones samt Jones flickvän Anita Pallenberg i Richards specialbyggda bil som utrustats med ett hemligt fack för droger.

När Brian Jones tvingades söka sjukhushjälp i Frankrike fortsatte Keith Richards vidare till Tanger i Marocko med Anita Pallenberg, som blev hans flickvän i stället.

-Jag har aldrig tagit första steget när det gäller kvinnor. Så det var Anita som tog initiativet, hävdar han och beskriver hur Pallenberg böjde sig ner och förförde honom i baksätet på bilen någonstans mellan Barcelona och Valencia.
Jagger "outhärdlig"

I memoarerna framställer Keith Richards det närmast som att han räddade Brian Jones och Anita Pallenberg ut ur ett destruktivt förhållande.

Det var enligt Keith Richards bara en tidsfråga innan Brian Jones, som senare fick sparken från bandet och slutade sitt liv i en simbassäng strax efter, hade dödat henne.

Keith Richards kallar sin barndomsvän Mick Jagger outhärdlig, otillräcklig i sängen och hävdar att han var avundsjuk på att Keith Richards hade andra manliga vänner.

-Jag hade en känsla av att Mick trodde att jag tillhörde honom. Det gillade jag inte alls, säger Keith Richards.
  1. Keith Richards föddes 18 december 1943 i Dartford, England.
  2. Lärde känna Mick Jagger som fyraåring.
  3. Tillsammans med Brian Jones bildade de Rolling Stones 1962
  4. Dömdes 1967 till fängelse för droginnehav.
  5. Slutade, enligt egen uppgift, med heroin 1978 och med kokain 2006, då han föll ner från en palm på Fiji.
  6. Fick tre barn, varav två lever, tillsammans med Anita Pallenberg
  7. Gift sedan 27 år med Patti Hansen som han har två döttrar med

Keith Richards gjorde succé i "Pirates of the Caribbean: vid världens ände", den tredje piratfilmen med Johnny Depp för tre år sedan. Nu avslöjar nyhetsbyrån Reuters att Keith Richards även är klar för den fjärde filmen som piraten Jack Sparrows pappa. Inspelningarna pågår.

ANNONS